Cart
Shopping cart

SEDA BAYRAKÇI

Zinzino Independent Partner

Tervetuloa! Olen itsenäinen konsulttisi opastamassa sinua terveysmatkallasi.

Terveys • keskiviikko 21. joulukuuta 2022 • 3 min

Terveelliset uudenvuodenlupaukset vuodelle 2023

by Zinzino

Tasapaino on avain hyvään terveyteen ja tyytyväisyyteen elämässä. Liian paljon mitä tahansa voi keikauttaa hyvinvointisi epätasapainoon (siis muukin kuin ruoka). Kun hahmottelet uudenvuodenlupauksiasi, käytä apunasi ”elämänpyörää” (tavoitepyörää) saavuttaaksesi tasapainon elämän kaikilla tärkeillä osa-alueilla.

Määrittele uudet tavoitteesi ryhmittelemällä ne seuraaviin kategorioihin: terveys, ihmissuhteet, ura, henkilökohtainen kasvu, talous, luovuus, hauskanpito ja fyysinen ympäristö.

Voit miettiä jokaista kategoriaa, siis muitakin kuin terveystavoitteitasi, hyvinvoinnin näkökulmasta. Tee vuodesta 2023 vuosi, jolloin priorisoit terveyden kaikessa mitä teet – ihmissuhteissa, työn ja muun elämän tasapainossa, varallisuuden kasvattamisessa, emotionaalisessa ja henkisessä kasvussa sekä rutiineissa, jotka auttavat elämään hyvin.  

training-shoes.png.jpg

Uuden vuoden uudet tottumukset

Jotta voit asettaa uusia tavoitteita alkavalle vuodelle, on tärkeää tarkastella kulunutta vuotta 2022. Mikä meni hyvin ja mikä ei? Mitä arvostat juuri nyt? Miltä unelmiesi elämä näyttää? Mikä auttaa sinua etenemään kohti tätä pitkän aikavälin visiota? Minkä kanssa painiskelet jatkuvasti ja kuka voi tukea kasvuasi tällä alueella?

Kun hahmottelee uusia tottumuksia pohdiskelevalla otteella, ei tarvitse edetä laput silmillä.

On valtavasti tottumuksia, joiden omaksuminen edistää terveyttä. Tietoisuus omasta toiminnasta auttaa valitsemaan tottumuksia, jotka tukevat uusia tavoitteita. Kuvitellaanpa, että yksi tavoitteistasi on laihtua viisi kiloa. Valitse muutama tottumus, jotka toimivat siltana tavoitteeseen. Niitä voivat olla esimerkiksi ”liikkuminen 10 000 askelta päivässä” ja ”syöminen niin, että 80 % aterioista valmistetaan itse ja 20 % ostetaan valmiina”.

Terveyttä, vaurautta ja onnellisuutta edistävät uudenvuodenlupaukset 

Selkeät ravitsemustavoitteet ovat avuksi terveystavoitteiden saavuttamisessa, sillä niiden avulla tunnet olosi paremmaksi niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Syö antaaksesi keholle energiaa ja ole tietoisesti läsnä, kun valmistat ja syöt ruokaa sekä aterioit muiden kanssa.

Määrittele henkilökohtaiset ravitsemukselliset tavoitteesi. Tiedosta, mitä kannattaa välttää ja mitä syödä enemmän. Tarkistuta vuodenvaihteessa vitamiini- ja kivennäisainetilanteesi ja omega-6:3-suhteesi.

Mittauta rasvahappotasosi verikokeella tarkistaaksesi, onko päivittäiseen ruokavalioosi lisättävä omega-3-rasvahappoja. ”Suunnittele” terveellinen ruokavalio näiden kaikkien eri tekijöiden ympärille. Sen ei tarvitse olla jäykkä tai epärealistinen – aseta vain joitakin tavoitteita ja rajoja syömisesi ohjenuoriksi.

Voit esimerkiksi luoda ”suosikkiruokalistan”, valikoida luottoreseptisi sekä määritellä päivittäiset ruokailuajankohdat ja sen, kuinka usein valmistat ruokaa ja kuinka usein syöt ulkona. Valmistaudu siihen, että nämä ohjenuorat muuttuvat rutiinien ja vaatimusten mukana – ne ovat vain tienviittoja, jotka johdattavat tavoitetta kohti.

Uudenvuoden kuntotavoitteet 

Toinen terveystavoitteidesi kulmakivi on fyysinen kunto. Kun olet määritellyt terveystavoitteesi, voit hahmotella tottumuksia, joiden avulla saavutat sen. Fyysistä kuntoa edistävien tottumuksiesi pitäisi sisältää liikuntaa, josta pidät eniten – olipa se sitten kuntosaliharjoittelua, ryhmäliikuntaa, kävelyä, patikointia, uintia, painonnostoa tai kuntoilua personal trainerin opastuksessa. Valitse yhdestä kolmeen tottumusta, jotka edistävät fyysistä kuntoa. Ne voivat olla esimerkiksi ”kolme treeniä viikossa” tai ”yksi patikkaretki luonnossa joka kuukausi”.

couple-walking.jpeg

Vinkit onnelliseen ja terveelliseen uuteen vuoteen

Hyvinvointiin voi tietenkin panostaa monilla muillakin tavoilla. Vietä enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa, harjoita kiitollisuutta, meditoi, nuku laadukkaasti, pidä lomaa digilaitteista, käsittele käsittelemättömiä tunteita terapiassa, syö puhtaista raaka-aineista valmistettua ruokaa, käytä luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita, panosta uuden oppimiseen, tee vapaaehtoistyötä ja tavoittele merkityksellisyyttä.

Huolehdi ensin itsestäsi

Itsehoitosuunnitelmasta on muutakin hyötyä kuin sen vaikutukset henkiseen ja emotionaaliseen terveyteen. Sen avulla saat tilaa ja tietoisuutta, jotta voit priorisoida kaikkein tärkeimmän. Uuden vuoden alussa iskee helposti kiusaus hahmotella liikaa tavoitteita. Päivittäinen meditointi, reflektointi ja ”tyhjä aika” voivat auttaa hienosäätämään ja kohdistamaan toimintaasi.

Aseta ravitsemuksen ja liikunnan lisäksi itsehoitotavoitteita, jotka tarkentavat kokonaistavoitteitasi. Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi viettää joka päivä tuntikausia joogamatolla – se voi tarkoittaa ihan vain vaikka sitä, että otat itsellesi yhden illan tai iltapäivän joka viikko. Käy kylvyssä, lue kirjaa, käy harrastuksissa tai hieronnassa ja tee mitä tahansa hermostoasi rauhoittavaa.

Kun asetat uuden vuoden terveyslupaukset tammikuussa, on niitä tarkistettava joka kuukausi (sillä ne muuttuvat varmasti). Suhtaudu niihin tienviittoina, älä kiveen hakattuina onnistumisen mittareina. Seuraa edistymistäsi ja ennen kaikkea: nauti matkasta!