Cart
Shopping cart
Helse • onsdag 21. desember 2022 • 3 min

Sunne nyttårsforsetter for en god start på 2023

av Zinzino

Balanse er nøkkelen til god helse og et godt liv. For mye av hva som helst kan gå ut over din velvære (og vi snakker ikke bare om mat). Når du bruker et øyeblikk på å finne gode nyttårsforsetter, kan du bruke «livets hjul» (målhjulet) for å oppnå balanse på tvers av alle livets viktigste områder.

Definer de nye planene dine ved å gruppere dem i følgende kategorier: Helse, relasjoner, karriere, personlig vekst, økonomi, kreativitet, moro og fysisk miljø.

Du kan se hver av kategoriene i lys av velvære, også ut over dine egne helsemål. Gjør 2023 til året du prioriterer helse i alt du gjør – pleie av relasjoner, balanse mellom jobb og fritid, gode økonomiske vaner, følelsesmessig og spirituell vekst, og vaner som hjelper deg til å leve et godt liv.  

training-shoes.png.jpg

Nye vaner for det nye året

For å finne gode planer for året som kommer, er det viktig å se tilbake på 2022. Hva gikk bra, og hva gikk ikke fullt så bra? Hva setter du pris på akkurat nå? Hvordan ser drømmelivet ditt ut? Hva kan hjelpe deg med å bevege deg mot denne langsiktige visjonen? Har du noen utfordringer, og hvem kan støtte veksten din på disse områdene?

Bruk litt tid på å reflektere rundt dette, så starter du ikke helt i blinde når du skal planlegge nye vaner.

Det finnes utrolig mange vaner man kan implementere hvis man ønsker å leve sunnere. Selvinnsikt kan hjelpe deg med å velge vaner som støtter dine nye mål. La oss si at en av planene dine er å gå ned fem kilo. Velg noen vaner som kan fungere som en bro for å få deg dit. For eksempel «gå 10 000 skritt hver dag» og «lage 80 % av måltidene selv, kjøpe 20 %».

Nyttårsmat for god helse, økonomi og lykke 

Når det kommer til planer rundt helse, vil tydelige ernæringsmål hjelpe deg med å både se og føle deg bra. Spis for å drive kroppen, og praktiser mindfulness når du lager, spiser og deler mat.

Finn dine personlige ernæringsbehov. Vit hva du skal være oppmerksom på, og hva du bør spise mer av. Bruk nyttårstiden til å kontrollere nivåer av vitaminer og mineraler, og din egen Omega-6:3-balanse.

Ta en blodprøve for å sjekke fettsyrer og finne ut om du trenger flere omega-3-fettsyrer i det daglige. «Design» en sunn kostholdsplan rundt alle disse ulike faktorene. Den trenger ikke være rigid eller uoppnåelig – bare sett noen mål og grenser som kan veilede spisingen.

Du kan for eksempel lage en liste med «favorittmat», med faste oppskrifter, velge når på dagen du spiser og hvor ofte du lager mat selv i forhold til hvor ofte du spiser ute. Vær forberedt på at disse retningslinjene vil endre seg etterhvert som vanene og kravene dine gjør det – det er bare en veiledning for å flytte deg mot målet.

Treningsmål for det nye året 

Den andre støtten i helsemålene dine er trening. Når du har definert hva helsemålet ditt er, kan du finne vanene som hjelper deg med å nå det. Treningsvanene dine bør understøtte de aktivitetene du liker aller best – enten det er styrketrening, fitnesstimer, gåturer, skogturer, svømming, vektløfting eller personlig trening. Velg én til tre treningsvaner. Du kan for eksempel velge «velg tre øvelser som skal gjøres hver uke» og «gå én tur i naturen hver måned».

couple-walking.jpeg

Glade og sunne nyttårstips

Det er selvfølgelig mange andre måter du kan investere i din egen velvære på. Bruk mer tid med familie og venner, øv på takknemlighet, mediter, få nok søvn, ta en digital detoks, behandle uløste følelser sammen med en terapeut, spis sunn mat, bruk naturlige produkter, invester i læring, jobb frivillig og finn mening.

Ta vare på deg selv først

En god plan for egenpleie er ikke bare nyttig for din egen mentale og følelsesmessige helse. Den vil også la deg finne rom og bevissthet til å prioritere det som er viktigst. Ved inngangen av et nytt år kan det være fristende å sette altfor mange mål. Daglig meditasjon, refleksjon og «tom plass» kan være nyttig for å rekalibrere og sentrere deg selv.

I tillegg til ernæring og trening bør du finne gode vaner for egenpleie som driver deg mot de overordnede målene. Det betyr ikke at du må sette av timesvis til yoga hver eneste dag – det kan være å sette av en kveld eller ettermiddag til deg selv hver uke. Ta et bad, les en bok, invester i en hobby, få en massasje, og gjør det som roer nervesystemet ditt best.

Selv om det å velge nyttårsforsetter gjøres i januar, er det viktig at man går over dem hver måned (da de utvilsomt vil endre seg). Se dem som retningslinjer, ikke faste strukturer som avgjør din suksess. Reflekter på fremgangen din og, først og fremst, sett pris på reisen!