Cart
Shopping cart
Health • tiistai 16. toukokuuta 2023 • 3 min

Logistinen ongelma synnytti idean kuivaveritesteistä

by Zinzino

Kun tohtori Angela Rizzo suoritti tieteellisiä tutkimuksia ja analysoi tuoreita verinäytteitä, hän törmäsi logistiseen ongelmaan; näytteet jäivät jumiin tulliin. Tri Rizzo ei antanut sen pysäyttää häntä. Sen sijaan hän kehitti kotona tehtävän kuivaveritestin, joka tunnetaan nyt nimellä BalanceTest. Nykyään tämä lipidien biokemian asiantuntija ja Milanon yliopiston tunnettu biokemian professori on tieteellisen neuvottelukuntamme arvostettu jäsen. Testejä on tehty pian miljoona. Lue lisää tri Rizzosta ja terveystestiemme taustasta.

Kun tohtori Rizzo oli vielä opiskelija, hän aloitti työskentelyn lipidomisessa laboratoriossa, eli lipidien (rasvahappojen) tutkimuksessa liittyen ihmisten terveyteen ja sairauksiin. He julkaisivat yhdessä professori Bruno Berran kanssa erilaisia artikkeleita, joista kahdessa käsiteltiin omega-3-rasvahappojen ja elämäntapasairauksien välistä korrelaatiota.

Omega-3 henkilökohtaiseksi asiaksi
Norjalainen tiedemies Jan Bakke luki artikkelit ja otti yhteyttä tohtori Rizzoon.
– Aloimme keskustella kehomme omega-3-suhteesta. Hän kysyi minulta, kuinka paljon omega-3:a potilaani tarvitsevat. Selitin, että jokaisella yksilöllä on erilaiset tarpeet ja edellytykset. Esimerkiksi sukupuoli, ikä, terveydentila ja sairaudet vaikuttavat siihen, kuinka paljon omega-3-rasvahappoja keho tarvitsee. Siksi on välttämätöntä aloittaa mikä tahansa terveysmatka tai täydennysrutiini henkilökohtaisten testitulostesi perusteella, sanoo tohtori Rizzo.

Vuonna 2010 tohtori Rizzo pystyi todistamaan korrelaation veren omega-3-tasojen ja solujen omega-3-tasojen välillä. Laboratorio aloitti yhteistyön lisäravinnevalmistaja Bioactive Foodsin kanssa. Tohtori Rizzo matkusti Osloon esittelemään heidän tieteellisiä tuloksiaan, laboratoriossa tekemäänsä tutkimusta ja testin kehitystyötä.

Ongelmasta tuli ratkaisu
Tohtori Rizzo aloitti vanhanaikaisella tavalla analysoimalla tuoreita verinäytteitä, kunnes hän törmäsi odottamattomaan ongelmaan.
– Teimme paljon tieteellisiä tutkimuksia, joissa analysoitiin ihmisverta. Kerran meidän piti saada 200 tuoretta verinäytettä Norjasta, mutta ne pysäytettiin tullissa. Aloimme heti tutkia verikokeita koskevaa kirjallisuutta nähdäksemme, voisimmeko käyttää muita turvallisia ja nopeita tapoja analysoida verta. Löysimme mielenkiintoisia dataraportteja ja kehitimme sitten testin Italian laboratoriotamme varten. Sitten testi hyväksyttiin Sankt Olavin sairaalassa, jossa alettiin analysoida Oil4life/Itoghan-näytteitä. Idea syntyi ongelmista, joita meillä oli tuoreiden verinäytteiden kuljettamisessa. Se sai meidät ajattelemaan uudelleen ja löytämään uusia työskentelytapoja, tohtori Rizzo selittää.

Veren rasvahappotasojen ymmärtämisen merkitys
– Tieteellisestä kirjallisuudesta ja aiemmista testituloksista tiedämme, että välttämättömien rasvahappojen määrällä eli omega-3:n ja omega-6:n suhteella on paljon tekemistä sairauksien ehkäisyn kanssa. Itse asiassa aiheesta käydään nyt paljon väittelyä. Monet kriittiset arviot perustuvat tutkimuksiin, joissa potilaille on lisätty omega-3-rasvahappoja, mutta joissa ei ole nähty muutosta kehon omega-3-määrässä lisähoitojakson jälkeen. Yhteenvetona voidaan todeta, että on erittäin tärkeää ja samalla vaikeaa saavuttaa hyvä omega-3-rasvahappotaso. Nyt tieteellisessä kirjallisuudessa on julkaistu uutta tietoa. Olen aloittamassa yhteistyön tutkijoiden kanssa, jotka haluavat testata omega-3:a potilailla ja kokeilla BalanceTestiä, tohtori Rizzo sanoo.

– Voit seurata lisäravinneohjelmaasi ja säätää saamiesi omega-3-rasvahappojen määrää. Tulokset kertovat sinulle hyvin yksinkertaisella mutta yksityiskohtaisella tavalla rasvahappoprofiilistasi. Se on loistava työkalu ja voit käyttää sitä erittäin helposti kotoa käsin, tohtori Rizzo päättää.

Miljoonan testin virstanpylväs
Norjalainen riippumaton VITAS-laboratorio on nyt analysoinut yli 900 000 Zinzinon BalanceTestiä. Kuivaverinäytteiden tietokanta on nyt lajissaan maailman suurin.

– Haluaisin tutkia tätä tietokantaa vielä tarkemmin tulevaisuudessa. Olen erittäin ylpeä siitä, että tiedeyhteisö tunnistaa nyt myös nämä verikokeet. Heidän täytyy testata potilaat seuratakseen omega-3:n kliinisiä vaikutuksia, tohtori Rizzo sanoo.

Haluatko lisää käytännön tietoa BalanceTestistä? Olemme koonneet tietopaketin TÄHÄN.