Cart
Shopping cart
Health • perjantai 1. syyskuuta 2023 • 4 min

Lasten omega-3: Kaikki tarvittava tieto

by Zinzino

Omega-3-rasvahappoja on ylistetty aikuisten terveysihmeenä. Koska minulla on lapsia, käytän sitä itse oman terveyteni ylläpitämiseksi – lasteni tähden. Mutta mitä hyötyä lasten omega-3-ravintolisistä on? Omega-3-rasvahappojen hyödyt lasten aivojen kehitykselle kaikissa kehitysvaiheissa tunnetaan hyvin. Tutkimukset osoittavat lisäksi, että omega-3-rasvahapot tukevat tehokkaasti lasten kokonaiskasvua ja -kehitystä.

Mutta mitä etuja on omega-3-rasvahapoista?

Saatat kenties miettiä, mitä etuja on omega-3-rasvahapoista? Omega-3-rasvahapot saattavat tukea keskeisellä tavalla lasten henkistä hyvinvointia, mikä voi vaikuttaa lapsen kasvun kaikkiin osa-alueisiin. Tutkimukset viittaavat siihen, että omega-3-rasvahapot edistävät lasten aivojen normaalia kehitystä1 sekä toimintaa.

Omega-3 lasten aivojen kehityksen kannalta     

Liikunta ja kokonaishyvinvointi ovat omega-3-rasvahappojen ohella välttämättömiä lapsen aivojen kehitykselle. Omega-3-rasvahappojen ja lasten kehityksen yhteyttä tarkastelevissa tutkimuksissa on havaittu, että omega-3-rasvahapot voivat parantaa lasten aivojen toimintaa. Se on hyvä uutinen! Omega-3-rasvahapot ovat erityisen tehokkaita lapsen aivojen kehitykselle, erityisesti oppimisen ja muistin kannalta. Jatkotutkimukset viittaavat siihen, että omega-3-rasvahapot auttavat lapsia keskittymään. Kyky keskittyä ja menestyä oppitunnilla poistaa esteitä ja auttaa lapsia viihtymään koulussa, mikä voi auttaa  parantamaan heidän hyvinvoinnin tunnettaan.

Kids-development-3.jpeg      Kids-development-4.jpeg

Lasten DHA: vättämättömyys aivojen kehitykselle

Lasten nauttima DHA (dokosaheksaeenihappo) on yksi omega-3-rasvahappojen saantimuoto, joka tekee ihmeitä lapsen aivojen kehitykselle. Pieni kahdeksanviikkoinen, 33 poikaa sisältänyt tutkimus yhdisti 400–1 200 mg:n päivittäisen DHA:n saannin lisääntyneeseen prefrontaalisen aivokuoren aktivoitumiseen – aivojen osa, joka vastaa huomiokyvystä, impulsseista, kontrollista ja suunnittelusta2. Nämä omega-3-rasvahappojen tukemat toiminnot ovat ratkaisevan tärkeitä lapsen aivojen kehitykselle ja sosiaalistumiselle. DHA:n vaikutus aivojen kehitykseen ei tapahdu eristyksissä: terveellinen annos lasten aivojen kehittymiseen liittyviä omega-3-rasvahappoja voi vaikuttaa ihmissuhteisiin ja kokemuksiin, joita lapset kohtaavat päivittäin. DHA tukee lasten aivojen kehitystä erityisen tehokkaasti, mikä edesauttaa lapsia saamaan myös vakauden tunnetta kehityksensä keskeisissä vaiheissa.

Omega-3 ja lasten käyttäytyminen

Riittävien omega-3-rasvahappojen saanti tukee lasten normaalia kasvua sekä kokonaiskehitystä heidän laajentaessa maailmaansa ja tutustuessa muihin samanikäisiin lapsiin. Terveet lapset pärjäävät hienosti koulussa ja sen ulkopuolella. Lisäämällä lasten D-vitamiinin saantia he saavat ylimääräistä tukea kasvaville kehoilleen sekä vahvemman immuunijärjestelmän. Tämä merkitsee mahdollisesti runsaasti energiaa joka puolella juoksentelemiseen sekä vähemmän poissaoloja koulusta. Lisäksi D-vitamiini tukee aivojen ja silmien terveyttä – mikä on ratkaisevan tärkeää lapsen kokonaiskehitykselle. Lapsilla on niin paljon nähtävää ja opittavaa!

Omega-3 lasten keskittymiseen

Aikuisetkin kärsivät keskittymiskyvyn herpaantumisesta maailman kaikkien huomiota vievien asioiden keskellä, niin ettei ole mikään ihme, jos lapsilla on samanlaisia hankaluuksia. Koulussa omega-3-rasvahapot voivat parantaa lasten keskittymiskykyä ja aivojen kehitystä, vaikuttaen näin heidän kykyynsä oppia ja ystävystyä muiden kanssa. Lyhyesti sanottuna omega-3-ravintolisät voivat parantaa keskittymistä, mistä ei voi kuin olla apua kaikessa kiinnostavassa luokkahuoneessa tapahtuvassa oppimisessa.

Kids-development-5.png

D-vitamiinin hyödyt vauvoille

Vauvoille tarkoitettu D-vitamiini taistelee vitamiininpuutosta vastaan – kaikkia ikäryhmiä koskeva huolenaihe. Riisitauti (luita pehmentävä tauti)3, kivut ja säryt sekä murtumat ovat kaikki seurausta väärästä lasten D-vitamiiniannoksesta. Niinpä oikea annos (erityisesti pikkulasten D-vitamiinin kohdalla) on tärkeää. Omega-3-rasvahappojen lisäksi myös pikkulapsille tarkoitetun D-vitamiinin on todettu olevan välttämätöntä varhaisessa kehitysvaiheessa. Tunnettuja ovat esimerkiksi sekä D-vitamiinin että omega-3-rasvahappojen oikean annoksen hyödyt lapsen aivojen kehitykselle ja luiden kasvulle. Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n suositusten mukaan alle 12 kuukautta ikäisten vauvojen päivittäinen D-vitamiiniannos on 400 IU, ja 12. kuukaudesta alkaen suositeltu lasten päivittäinen D-vitamiiniannos on 600 IU.

Lasten D-vitamiini: Edut ja annostus

Lapset ovat aktiivisia ja täynnä energiaa; niinpä vahva luusto on välttämätön jatkuvan kasvun ja päivittäisen toiminnan tueksi. Koska digitaaliseen aikakauteen liittyy taipumus enemmän paikallaanoloa sisältävään elämäntapaan, lasten riittävän D-vitamiiniannoksen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Oikean lasten D-vitamiiniannoksen mittaaminen on ratkaisevan tärkeää, sillä D-vitamiinia voi myös saada liikaa.

Oikean lasten omega-3-lisäravinteen valitseminen

Miten siis voi valita oikean lasten omega-3-lisäravinteen? On otettava huomioon erilaisia tekijöitä: Onko kyseessä luotettava merkki? Ovatko annetut lasten D-vitamiiniannokset asianmukaisia? Tykkäävätkö lapset niistä? Zinzino on ottanut kaikki nämä näkökohdat huomioon. Mullistava polyfenoleja ja omega-rasvahappoja tasapainottavalleBalanceOil Tutti Frutti -ravintolisälle on suoritettu molekulaarinen testaus mahdollisten toksiinien löytämiseksi; tällä varmistetaan luotettava tuoreus, turvallisuus ja puhtaus. Lasten oikean omega-3-rasvahappo- ja D-vitamiiniannoksen saannin varmistamiseksi BalanceTest on saatavana vanhemmille ikää vastaavien kohdearvojen hankkimiseksi. D-vitamiinin tasot voi myös tarkistaa VitaminD Testillä. Omega-3- ja D-vitamiiniravintolisiä suositellaan paitsi pikkulapsille ja sitä vanhemmille myös vauvoille. Lapsille suunnitellut maku ja annos auttavat lapsia saamaan riittävästi omega-3-rasvahappoja, sillä he tarvitsevat niitä kiloa kohden aikuisia enemmän. Ja mikä tärkeintä – BalanceOil Tutti Frutti -maku on lasten hyväksymä, ja kaikkein nirsoimmatkin tykkäävät siitä. Minun lapseni voivat todistaa! Lisäämällä omega-3-rasvahappoja lasten ruokavalioon sekä varmistamalla heidän riittävä D-vitamiinin saantinsa ovat yksinkertaisia ratkaisuja haastavassa maailmassa.

1. EFSA, Docosahexaenoic acid (DHA

EFSA, äidin dokosaheksaeenihapon (DHA) saanti edistää sikiön ja rintaruokinnassa oleva imeväisten aivojen normaalia kehitystä, 14 artiklan 1 kohdan b alakohta – lasten kehitykseen ja terveyteen viittaavat väitteet. Raskaana oleville ja imettäville naisille on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 200 mg DHA:ta aikuisille suositellun omega-3-rasvahappojen päiväsaannin lisäksi, so. 250 mg DHA:ta ja EPA:ta. Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, josta DHA:ta saadaan vähintään 200 mg päivässä.

3. Lasten D-vitamiini

EFSA, D-vitamiinia tarvitaan lasten normaaliin kasvuun ja luuston kehitykseen, 14 artiklan 1 kohdan b alakohta – lasten kehitykseen ja terveyteen viittaavat väitteet. Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka on D-vitamiinin lähde vähintään asetuksen 1924/2006 liitteessä olevassa luettelossa mainitun väitteen [NAME OF VITAMIN/S]N LÄHDE JA/TAI [NAME OF MINERAL/S]N LÄHDE mukaisesti.