Cart
Shopping cart
Health • den 29 mars 2023 • 3 min

Förhållandet mellan Omega-3 och Omega-6 och anledningen till att du ska testa det

av Zinzino

Dagens mat är ofta ultra-processad och det finns fler paketerade alternativ än någonsin tidigare. Våra kylar och frysar är fyllda med måltider som innehåller mycket socker och lite fiber och det är mycket lätt att göra kostval utifrån bekvämlighet snarare än dess näringsinnehåll. Samtidigt som det är svårare att hitta näringsrika måltider och undvika tomma kalorier, så är vi också i eran av personanpassad näring – där vi kan dra fördel av vetenskapligt bevisade kosttillskott för att uppfylla våra individuella näringsbehov och få våra kroppar i balans igen. Inget mer tidskrävande och dyrt kombinerande av vitaminer. Testbaserad näring ger individen information och möjligheter.

Fördelar med omega-3 och 6

Våra kroppar kräver både omega-3 och omega-6 för att utföra viktiga funktioner. De är essentiella fettsyror som måste konsumeras via kosten och kosttillskott eftersom kroppen inte själv kan tillverka dem naturligt.

Omega-3 finns främst i fet fisk, gröna bladgrönsaker och växter. Omega-6 finns i kött, fågel och ägg. Det råder ingen brist på omega-6 i vår kost. Utmaningen är att få i sig tillräckligt med omega-3 och uppnå ett balanserat förhållande.

 

couple-training-products-in-front.jpeg

Omega-förhållandet i den västerländska kosten

För optimalt hälsosamma cellmembran ska vi ha en 3:1-balans mellan omega-6 och omega-3. Förhållandet skyddar våra celler från oxidativ stress, vilket inträffar när antioxidantnivåerna blir för låga så kroppen blir överväldigad och oförmögen att fungera ordentligt, vilket kan leda till cellskador.

De goda nyheterna: Det är möjligt att återställa obalansen av antioxidanter och fria radikaler i kroppen.

Vad är det idealiska förhållandet mellan omega 3 och omega 6?

Det önskade omega-6:3-förhållandet är 3:1. Människor som inte tar ett omega-3-tillskott kan ha ett förhållande på upp till 25:1. Även de som regelbundet äter fisk och tar omega-3-tillskott testar långt ifrån målet 3:1. Detta är inte individernas fel utan snarare ett tecken på ett trasigt globalt livsmedelssystem och tillskott som saknar viktiga ingredienser för att näringsämnena ska kunna tas upp ordentligt i kroppen.

Vad innebär ett högt förhållande mellan omega-6 och omega-3?

Att återställa ett omega-6:3-förhållande bör vara en prioritering. En kropp i balans innebär att hjärnan, hjärtat, immunförsvaret och cellerna fungerar normalt*.

En diet med underskott på omega-3-fettsyror kan påverka din hälsa negativt på flera sätt. Den hårda sanningen är att de flesta personer inte inser att de lever i obalans.

Blodtest för att undersöka omega-6:3-förhållandet (Omega BalanceTest)

Detta är kraften i personanpassad näring. Även om det finns ett rekommenderat dagligt intag av fettsyror så finns det inga rekommendationer som passar alla. Istället för att gissa ett förhållande så mäter Omega BalanceTest noggrant en individs fettsyraprofil.

Det är ett torrblodstest från Zinzino, det globala varumärket inom hälsa och välmående, som förser dig med exakta mätningar av 11 nivåer av fettsyror i blodet. Analysen hanteras oberoende och resultaten är fullständigt konfidentiella. Testet innehåller personliga rekommendationer och riktlinjer för hur du återställer den essentiella omega-6:3-balansen i din kropp och gör framsteg i din hälsoresa.

Hur man balanserar Omega-3 och 6

Att harmonisera omega-6:3-förhållandet är en tvådelad strategi. Det första och viktigaste steget är att se till att din kost inkluderar hälsosamma källor till omega-3. Om du behöver överbrygga näringsklyftan med kosttillskott, använd BalanceOil – vår helt naturliga signaturblandning av ren fiskolja, extra jungfruolivolja med polyfenoler och vitamin D3.

Det är vetenskapligt bevisat att den på ett skonsamt sätt kan återställa omega-6:3-förhållandet. Med 15 EFSA-godkända hälsofördelar, från huvudet1 till hjärtat2, BalanceOil omvandlar celler inifrån och ut*.

Parallellt med BalanceOils 120-dagarsplan kan förändringar av din kost bidra till att återbalansera din kropp. Minska mängden processade, förpackade livsmedel som du använder av bekvämlighet och prioritera källor till omega-3. Till exempel fet fisk, alger, vegetabiliska oljor, spenat, brysselkål, blåbär och valnötter. Håll dig till de delar av butiken där du hittar naturlig mat när du handlar. Gör ett nytt BalanceTest efter 120 dagar och se hur nära 3:1 du kommer.

* Påståendena har inte kontrollerats av FDA (USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet). Denna produkt är inte avsedd att diagnostisera, behandla, bota eller förebygga någon sjukdom.

1. DHA (dokosahexaensyra) bidrar till att bibehålla en normal hjärnfunktion

DHA (dokosahexaensyra) bidrar till att bibehålla en normal hjärnfunktion. Påståendet får endast användas om livsmedel som innehåller minst 40 mg DHA per 100 g och per 100 kcal. För att hälsopåståendet ska få användas måste konsumenten informeras om att den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag på 250 mg DHA. Moderns intag av dokosahexaensyra (DHA) bidrar till att hjärnan utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas. Information ska ges till gravida och ammande kvinnor om att den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag på 200 mg DHA utöver det rekommenderade dagliga intaget av omega-3-fettsyror för vuxna, dvs. 250 mg DHA och EPA (eikosapentaensyra). Påståendet får endast användas om livsmedel som ger ett dagligt intag på minst 200 mg DHA.

2. EPA och DHA bidrar till normal hjärtfunktion

EPA och DHA bidrar till normal hjärtfunktion. Påståendet får endast användas om livsmedel som är åtminstone en källa till EPA och DHA, så som avses i påståendet KÄLLA TILL OMEGA-3-FETTSYROR enligt förteckning i bilagan till förordning (EG) nr 1924/2006. För att få använda hälsopåståendet ska konsumenten informeras om att den gynnsamma effekten uppnås med ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.