Cart
Shopping cart
Sundhed • 1. november 2023 • 4 min

Sådan opretholdes normale blodsukkerniveauer for at få en bedre sundhed

ved Zinzino

Blodsukkerniveauer er blevet et kritisk globalt sundhedsproblem, særligt i den vestlige verden. Antallet af diabetestilfælde er steget voldsomt i den moderne tidsalder, med over 6,3 % af verdens indbyggere, eller 422 millioner, der lider af diabetes i dag. Sygdommen var yderst sjælden før i tiden. Det var aldrig svært at opretholde normale blodsukkerniveauer i det førindustrielle samfund. Når alt kommer til alt, har menneskekroppen udviklet sig til at maksimere energien og næringsværdien i fødevarer, som findes i naturen. Det ironiske er, at den globale fødevareøkonomi efter industrialiseringen har gjort fødevarerne mere næringsfattige, fyldt med kalorier og tæt pakkede med sukker.

Vigtigheden af at have sunde blodsukkerniveauer

Blodsukker er altid til stede, da glukoses primære funktion er at levere energi til cellerne. Et normalt blodsukkerniveau er en HbA1c-måling på under 5,7 % (39 mmol/mol). Et niveau derover betragtes som forhøjet HbA1c, og en måling over 6,5 % (47 mmol/mol) defineres som diabetes. Ved sådanne højere niveauer bliver glukose giftigt for flere organer og fysiologiske processer. Insulin er det hormon, som kroppen frigiver for at sænke blodsukkerniveauerne og holde styr på glukose hos folk, som er raske. Når vores kroppe ikke kan producere nok insulin eller vores celler bliver resistente overfor insulin, øges blodsukkerniveauerne og forbliver høje. Glukose angriber også bugspytkirtlens insulinproducerende celler. Med tiden bliver dette til en ond cyklus, som accelererer udviklingen af diabetes. Heldigvis er det muligt at forebygge, at denne cyklus sættes i gang, og der er håb for mange om, at prædiabetes kan rulles tilbage til før, det udvikler sig til egentlig diabetes.

Forhøjet blodsukkers indvirkning på sundheden

Tidlige tegn og symptomer på forhøjet HbA1c er træthed, hovedpine, mental uklarhed, tørst eller behov for ofte at urinere. En af de centrale effekter af et højt blodsukkerniveaus angreb over længere tid på kroppen er beskadigelse af kredsløbet. Denne vaskulære skade kan føre til nerveskader, nyresvigt, skader på nethinden, hvilket kan føre til blindhed og skader, som ikke forsvinder, på fødderne, hvilket kan føre til amputering. I årtier har forhøjet blodsukker også været forbundet med hjertesygdomme, slagtilfælde og kognitiv forringelse. Man har fundet ud af, at folk med forhøjet blodsukker har en betydeligt lavere forventet levealder1.

Hvad er et normalt A1c-niveau?

Normale blodsukkerniveauer for folk uden diabetes er en HbA1c-måling mellem 4 % og 5,6 %. Hvert individs reaktion på glukose er forskelligt og bestemmes af alder og andre faktorer. Det er vigtigt at huske på, at HbA1c er en estimeret, gennemsnitlig eksponering for glukose og ikke et øjebliksbillede. Modsat blodsukker-monitorer og teststrips, som måler direkte blodsukker på tidspunktet, hvor testen foretages, afspejler HbA1c-måling ikke ekstremerne i blodsukkerudsving.

Hvad er et farligt A1c-niveau?

Når en diabetes-diagnose er blevet bekræftet, er målet at opretholde et niveau under 7 % (under 50 mmol/mol). Ved værdier, som er højere end disse, kan forhøjet HbA1c blive farligt og med tiden føre til livstruende tilstande, der ikke kan tilbagerulles. Stærkt forhøjet gennemsnitlig blodsukker-HbA1c på over 9 % (75 mmol/mol) kan føre til hjerteslag eller slagtilfælde, blindhed, nyresvigt og amputeringer. Desuden er akutte effekter af meget forhøjet blodsukker, såsom diabetisk ketoacidose, en klinisk nødsituation, som kan føre til koma og døden.

HbA1c-måling

HbA1c-måling er en effektiv og nøjagtig måde at spore blodsukker på over en periode. Både laboratorietests og hjemmetests måler glyceret hæmoglobin som en procentdel af den samlede mængde hæmoglobin i de røde blodceller. Sukker binder sig til hæmoglobin, så med tiden måles der, hvor meget sukker, der har været til stede i blodet over en periode på to til tre måneder. I et laboratorie kan HbA1c måles i blod, der er blevet tappet hos en læge. Men flere og flere tager kontrol over deres sundhed og udfører en tørblodtest derhjemme. Ved at udføre testen derhjemme, kan almindelige mennesker få indsigt i, hvordan deres krop fungerer, og det giver dem værktøjerne til at opnå sunde blodsukkerniveauer og en sundere fremtid.

Test for langtids-/gennemsnitlige blodsukker-Ac1-niveauer

Fordelen ved HbA1c-testen er tidsfaktoren, der måler hæmoglobins optagelse af tilgængeligt blodsukker, mens det produceres. Tidens længde afgøres af røde blodceller, der lever i ca. tre måneder. Et gennemsnit af blodsukkerniveauer fra enkeltpunkt-målinger foretaget i løbet af den samme periode ville være dyrt og anstrengende. Dette skyldes at blodsukkerniveauerne har store udsving i løbet af dagen, selv hos sunde mennesker. En symfoni af kemiske signaler sætter i gang for at regulere glukose med frigivelsen af insulin, efter måltider og på forskellige tidspunkter af dagen, hvor de reagerer på kroppens døgnrytme2. Måling af A1c laver gennemsnitsudregningen for os og har den tydelige fordel, at det er et gennemsnit af blodsukkerniveauerne over længere tid.

hba1c-test.png

Zinzinos HbA1c-test

Det, som gør Zinzino HbA1c-testen forskellig fra andre, er dens friske tilgang, der integrerer et spørgeskema om livsstil med laboratorietestdata. Vitas Analytical Services A/S er laboratorieudbyder for Zinzinos H1bA1c-tørblodtest. Virksomheden er en af verdens førende inden for laboratorietjenester af høj kvalitet, og de behandler testen baseret på vores præcise specifikationer. Derefter bliver laboratoriedata sat i kontekst med en omfattende livsstilsgennemgang af Zinzino. Slutproduktet er en rapport med personlige anbefalinger om kost, tilskud, motion og fysisk aktivitet. Vores holistiske tilgang til HbA1c-test giver dig oplysninger, som kan bruges til at vurdere og bestemme over din sundheds skæbne.

1. Hyperglycemia in diabetes

“Hyperglycemia in diabetes.” Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperglycemia/symptoms-causes/syc-20373631 Accessed 31 July 2022

2. Mason IC, Qian J,

Mason IC, Qian J, Adler GK, Scheer F. 2020 Impact of circadian disruption on glucose metabolism: implications for type 2 diabetes. Diabetologia volume 63, pages 462–472 (2020) https://doi.org/10.1007/s00125-019-05059-6