Cart
Shopping cart
Health • perjantai 1. syyskuuta 2023 • 4 min

Lasten terveys, kasvu ja kehitys

by Zinzino

Jokainen lasten terveyden osa-alue voi vaikuttaa lapsen kasvuun ja kehitykseen pitkällä aikavälillä. Kyllä, lapsen terveyteen kohdistuvia stressitekijöitä on olemassa. Hyviä esimerkkejä ovat helle ja ilmansaasteet – ne molemmat tuovat haasteita vanhemmille heidän toivoessaan lastensa pysyvän terveinä, ja ne molemmat voivat vaarantaa lapsen kasvun ja kehityksen.

Ravitsemus ja lasten kehitys

Ravitsemus on ratkaiseva tekijä lapsen kehityksessä; se suojaa ja hoivaa lasta stressitekijöitä vastaan taisteltaessa. Hyvä ravitsemus auttaa lapsia saamaan vahvan immuunijärjestelmän – näin he voivat nauttia kaikesta liikkumisesta ja sosiaalisista ärsykkeistä. Huolellisesti valittu lapsen kehityksen huomioiva ravitsemus on välttämätöntä lapsen terveydelle, jotta lapsi saisi energiaa keskittymiseen ja luovuuteen.

Miksi ravitsemus on tärkeää lapsen kehitykselle?

Lasten ravitsemuksellinen kehitys on tärkeää heidän kasvulleen ja kokonaiskehitykselleen, sillä se luo perustan kehon terveydelle ja henkiselle hyvinvoinnille aikuisuutta varten. Lapsen ruokavalio – yhdessä ruoan ravintoarvojen kanssa – vaikuttaa heidän energiatasoihinsa ja sitä kautta suoraan myös heidän kykyynsä urheilla, käydä koulua sekä osallistua koulun ulkopuoliseen toimintaan. Lapsen kehityksen jokainen osa-alue – mukaan lukien lapsen ravitsemus sekä heidän kehonsa kehitys – myötävaikuttaa useisiin erilaisiin lapsen terveyteen liittyviin seikkoihin.

Aivojen kehityksen vaiheet ja virstanpylväät

Lapsen aivot kehittyvät vaiheissa, ja kuhunkin virstanpylvääseen liittyy jollekin uudelle, taitoja tai itsenäisyyttä koskevalle tasolle pääsy. Aivot auttavat vauvaa istumaan heidän lihastensa ja koordinaationsa kehittyessä. Kun vauvat alkavat jokellella ja kommunikoida, heidän aivojensa kehityksen myötä he alkavat ymmärtää eleitä ja ääniä. Pikkulapsen aivot ovat niin kehittyneet, että he pystyvät kävelemään, kiipeämään ja jopa tanssimaan. Jotkut piirtävät ja oppivat tekemään taidetta. Kouluiässä lapsen motoriset taidot osoittavat edistynyttä aivojen kehitystä, ja lapsi pystyy urheilemaan ja alkaa pukea itse vaatteitaan. Saavuttamalla näitä virstanpylväitä lapsen aivot kehittävät tietoisuutta heidän jatkaessa itsensä ja heitä ympäröivän maailman ymmärtämistä aivojen jokaisessa kehitysvaiheessa.

3kids-development.png

Ravitsemus terveiden aivojen kehityksen tukena

Vanhemmat miettivät lapsen aivojen kehityksen jokaisessa vaiheessa, miksi lapsen ravitsemus on tärkeää, ja miten lapsen aivoja voi auttaa saavuttamaan kunkin uuden ilmaisu- ja koordinaatiotason. Lapset käyttävät kehonsa jokaista solua uusien taitojen oppimiseen. Selkeillä ravitsemusta koskevilla ratkaisuilla vanhemmat vaikuttavat aktiivisesti lapsensa terveyteen – erityisesti lapsen aivojen kehittymiseen. Lasten himoitsemat ruoat – täynnä sokeria olevat makeiset tai paistetut mutta tyydytystä tuovat hiilihydraatit – voivat vaikuttaa paljon lapsen ravinteiden saantiin. Huonot ravintoarvot kuitenkin tarkoittavat, että lapsen energia väistämättä hiipuu alun sokeripiikin jälkeen. Jalostettujen ruokien kehossa stimuloimiin äkillisiin nousuihin ja laskuihin sopeutumisen sijaan hyvät ravintoaineet tukevat aivojen kehitystä tasaisesti sekä vahvistavat niitä kehittämällä kestävät ja terveet aivot. Vuosia huippusuorituksen saavuttamiseen käyttävien ammattilaisurheilijoiden tavoin lapsen aivojen kehityksen huomioon ottava hyvä ravitsemus auttaa pitkällä aikavälillä varmistamaan aivojen ihanteellisen vahvuuden.

Näön kehittyminen varhaislapsuudessa

Miten aivojen terveen kehityksen potentiaalia voidaan hyödyntää parhaiten? Huonot tavat varhaislapsuudessa saattavat estää lapsen näön kehittymistä. Lapset tarvitsevat terveen näkökyvyn, jotta he pystyisivät suunnistamaan tietopohjaisessa ja fyysisessä maailmassa. Kun näyttöjä on joka puolella – ja kiusaus katsella pitkiä aikoja on aina läsnä – näön rasittamista on vaikeaa välttää, ja se muodostaa näin uhan lapsen terveydelle. Lyhyesti sanottuna – mitä pitempään aivojen tervettä kehitystä ja näön terveyttä suojellaan lapsuudessa ärsykkeiden tulvalta sekä rasitukselta, sitä parempi. Tämän tuloksena lapsen näkökyky pysyy vankkana koko lapsuuden ja pitkälle aikuisikäänkin.

Miten lapsen ravinto auttaa silmien ja näön kehittymisessä

Miten lapsen ravitsemuksellinen kehitys voi siis auttaa lapsen näkökykyä? C- ja E-vitamiinit edistävät silmien kudoksen palautumista ja ne voivat estää infektioita. Omega-3-rasvahapot estävät mahdollisesti epämiellyttävää silmien kuivumista. A-vitamiini auttaa suojaamaan silmien kuivumiselta ja hämäräsokeudelta. Koska ylipaino ja hypertensio on yhdistetty näköön liittyviin sairauksiin lapsilla, ravitsemuksellinen kehitys voi auttaa ehkäisemään näitä ongelmia ja jopa edistää lapsen näön ja aivojen kehittymistä. Hedelmät, kasvikset ja yksinkertaiset proteiinit ovat tärkeitä lapsen ravitsemuksellisen kehityksen lähteitä, mutta monet lapset välttelevät kalan syöntiä. Kala on omega-3-rasvahappojen päälähde, joten Zinzinon BalanceOil Tutti Frutti on helppo ja hyvänmakuinen valinta lapsen näön kehittymisen tueksi1. Ottaen huomioon kaiken lapsen hyvinvoinnin tueksi tarvittavan on helpottavaa tietää, että Omega-3 BalanceOil -ravintolisän Tutti Frutti -maussa on kaikki lapsen näön kehitykselle välttämättömät ravintoaineet.

Vaikka lapsen hyvään terveyteen ja aivojen kehitykseen liittyykin paljon haasteita, lapsen kehityksen tarvitseman riittävän ravitsemuksen tueksi löytyy oikeita resursseja. Aivot ja keho ovat yhteydessä toisiinsa; lapsen kasvu, kehitys ja hyvinvointi ovat kaikki olennaisia lapsen yleisterveydelle. Lapsen riittävän ravitsemuksen varmistaminen nyt tuo mukanaan pitkään kestäviä hyötyjä, jotka eivät ehdy. BalanceOil Tutti Frutti ojentaa auttavan käden vanhemmille heidän pyrkiessään varmistamaan lapsensa aivojen kehityksen2 sekä fyysisen3 ja näön kokonaiskehityksen4 tapahtuvan terveimmällä mahdollisella tavalla.

1. EFSA, Docosahexaenoic acid (DHA

EFSA, äidin dokosaheksaeenihapon (DHA) saanti edistää sikiön ja rintaruokinnassa oleva imeväisten aivojen normaalia kehitystä, 14 artiklan 1 kohdan b alakohta – lasten kehitykseen ja terveyteen viittaavat väitteet. Raskaana oleville ja imettäville naisille on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 200 mg DHA:ta aikuisille suositellun omega-3-rasvahappojen päiväsaannin lisäksi, so. 250 mg DHA:ta ja EPA:ta. Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, josta DHA:ta saadaan vähintään 200 mg päivässä.

2. EFSA, Essential fatty acids

EFSA, välttämättömiä rasvahappoja tarvitaan lasten normaaliin kasvuun ja kehitykseen, 14 artiklan 1 kohdan b alakohta – lasten kehitykseen ja terveyteen viittaavat väitteet. Kuluttajalle on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 2 g α-linoleenihappoa (ALA) ja 10 g linoleiinihappoa (LA).

3. DHA contributes to the maintenance of normal vision

DHA edistää näön pysymistä normaalina. Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka sisältää vähintään 40 mg DHA:ta / 100 g ja 100 kcal. Jotta väite voidaan esittää, kuluttajalle on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 250 mg DHA:ta. Dokosaheksaeenihapon (DHA) nauttiminen tukee alle 12 kuukauden ikäisten imeväisten näön normaalia kehitystä. Kuluttajalle on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 100 mg DHA:ta. Kun väitettä käytetään vieroitusvalmisteesta, elintarvikkeen sisältämien rasvahappojen kokonaismäärästä vähintään 0,3 %:n on oltava DHA:ta.

4. EFSA, Docosahexaenoic acid (DHA) maternal intake contributes to the normal brain development of the foetus

EFSA, äidin dokosaheksaeenihapon (DHA) saanti edistää sikiön ja rintaruokinnassa oleva imeväisten aivojen normaalia kehitystä, 14 artiklan 1 kohdan b alakohta – lasten kehitykseen ja terveyteen viittaavat väitteet. Raskaana oleville ja imettäville naisille on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 200 mg DHA:ta aikuisille suositellun omega-3-rasvahappojen päiväsaannin lisäksi, so. 250 mg DHA:ta ja EPA:ta. Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, josta DHA:ta saadaan vähintään 200 mg päivässä.