Cart
Shopping cart
Helse • onsdag 5. april 2023 • 3 min

Fordelene ved middelhavslandenes kosthold, forklart

av Zinzino

Taster du «middelhavslandenes kosthold» inn på Google, glemmer du nok at det faktisk er et kosthold. Den populære maten fra middelhavslandene er fargerik og tar seg godt ut på Instagram, med anbefalt inntak av grønnsaker, bønner og kjøtt (og litt frukt på siden). Denne måten å spise på er en hyllest til hele korn, frukt og grønnsaker, fisk, skalldyr og olivenolje, så klart.

Fordelene ved å leve som de gjør ved Middelhavet 

Livsstilen ved Middelhavet handler om en mer helhetlig tilnærming til mat og næring, og måltidene planlegges rundt planter, ikke kjøtt. Melkeprodukter, egg, fjærkre og skalldyr er sentralt i middelhavslandenes sunne kosthold, og rødt kjøtt er ikke til hverdags. Olivenolje og fisk er bærebjelkene for disse matvanene, og gir et vell av sunne typer fett.

Kostholdet er enkle å følge fordi maten smaker så godt – tallerkener fulle av avokado, laks, bær, frø, bønner, tomater, appelsiner og nøtter.

Reglene for hvordan du spiser ved Middelhavet er enkle:

  • Daglig inntak av grønnsaker, hele korn og sunne fettyper
  • Ukentlig inntak av fisk, fjærkre, bønner og egg
  • Melkeprodukter i moderate mengder
  • Begrenset inntak av rødt kjøtt.

Olivenolje og kostholdet ved Middelhavet

Kaldpresset olivenolje fanger essensen av kostholdet ved Middelhavet. R.E.V.V.O. er kaldpresset olivenolje som inneholder 30 ganger mer bioaktive antioksidanter enn normal olivenolje. R.E.V.V.O er laget for å styrke deg på veien til bedre helse og gir hele spekteret av naturlige sammensetninger som omega-9.

Ikke bare en fancy dressing. R.E.V.V.O styrker normalt kolesterol i blodet* og verner blodets lipider* mot oksidativt stress. Gjør kostholdet mer som ved Middelhavet og tilsett den absolutt mest eksepsjonelle olivenolje som finnes.

Hva er kostholdet ved Middelhavet, i praksis?

Denne livsstilen med mat har dype tradisjonelle røtter og frembringer nok noen bilder av langvarige og tilbakelente måltider med venner og familie. Dette er et viktig punkt fordi kostholdet handler først og fremst om å dele de dyrebare delte måltidene, hente inn kortreiste ingredienser i sesong, være fysisk aktiv og leve på en enkel måte. Disse tankegangene om hvordan du gir kroppen næring bringes dermed inn i hverdagen.

Spis som ved Middelhavet:

  • Sats på syv til ti porsjoner frukt og grønt hver dag
  • Bytt til helkorn
  • Bruk sunne typer fett, som olivenolje
  • Spis fersk fisk to ganger i uken og spis mindre rødt kjøtt
  • Nyt gjerne melkeprodukter, som gresk yoghurt (lavkalori)
  • Tilsett krydder, heller enn salt.

Oppskrifter og inspirasjon til sunn mat fra Middelhavet

Til frokost, unner du hjerte (og smaksløkene) noe godt med most avokado sammen med røkelaks og posjert egg på fullkornsbrød. Dryss over en håndfull karse.

Nå til lunsj, steker du falafel og danderer det sammen med grønne bønner, helkorns cous-cous, smuldret fetaost, oliven og tahini som dressing.

Så til middag, følger du den fargerike tallerkenen videre med reke- og purrespagetti. Det er lett og syrlig og gir deg fiber og omega-3.

Mens vi er på essensielle fettsyrer, er det greit å nevne at omega-3 er ekstremt viktig for god helse (og kroppen produserer det ikke på en naturlig måte). Styrk kostholdsplanen fra Middelhavet med Zinzinos omega-3 Balance-produkter.

Denne synergien av fisk og olivenolje gir 15 EFSA-godkjente helsefordeler, blant annet normal funksjon av hjerne, hjerte og immunforsvaret. Ta først  omega-6:3 ratio som en test før du gjennomgår resultatene etter 120 dager.

Tid for siesta! Det du mister er nok daglige behovet for sukker, sånn etter lunsjtid. Styrk kroppen med sunne og smakfulle retter fra Middelhavet … med en dose av Zinzinos BalanceOil og R.E.V.O.O. på siden

* Disse påstandene er ikke evaluert av Food and Drug Administration (FDA). Dette produktet har ikke til hensikt å diagnostisere, behandle, kurere eller forhindre sykdom.

1. Oleic acid

Oleinsyre (omega-9) er en type umettet fett. Erstatning av mettet fett i kostholdet til fordel for umettet fett bidrar til opprettholdelse av et normalt kolesterolnivå i blodet.

2. Olive oil polyphenols

Polyfenoler fra olivenolje bidrar til å beskytte lipider i blodet fra oksidativt stress. Å erstatte mettet fett i kostholdet med umettet fett bidrar til vedlikehold av normalt kolesterolnivå i blodet. Oleinsyre er en type umettet fett. Påstanden kan kun brukes om olivenolje som inneholder minst 5 mg hydroksytyrosol og derivater av dette (f.eks. oleuropein-kompleks og tyrosol) per 20 g olivenolje. For at påstanden skal kunne brukes, skal forbrukerne opplyses om at den gunstige virkningen oppnås ved et daglig inntak av 20 g olivenolje.

3. DHA contributes to the maintenance of normal brain

DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon. Påstanden kan kun brukes om næringsmidler som inneholder minst 40 mg DHA per 100 g og per 100 kcal. For at påstanden skal kunne brukes, skal forbrukerne opplyses om at den gunstige virkningen oppnås ved et daglig inntak av 250 mg DHA. Inntak av dokosaheksaensyre (DHA) hos mødre bidrar til normal hjerneutvikling av foster og barn som blir ammet. Det skal gis informasjon til gravide og ammende kvinner om at den gunstige effekten oppnås med et daglig inntak på 200 mg av DHA i tillegg til anbefalt daglig inntak for Omega-3-fettsyrer for voksne, dvs. 250 mg DHA og EPA. Påstanden kan kun brukes om næringsmidler som gir et daglig inntak av minst 200 mg DHA.

4. DHA and EPA contribute to the normal function of the heart

EPA og DHA bidrar til normal hjertefunksjon. Påstanden kan kun brukes om næringsmidler som inneholder EPA som referert til i kravet KILDE TIL Omega-3 FETTSYRER, som oppført i vedlegget til forordning (EF) nr. 1924/2006. For å bruke påstanden skal forbrukerne opplyses om at den gunstige virkningen oppnås ved et daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.

5. Vitamin D contributes to immune system

Vitamin D bidrar til immunsystemets normale funksjon. Påstanden kan kun brukes om næringsmidler som inneholder vitamin D som referert til i kravet KILDE TIL vitamin D i vedlegget til forordning (EF) nr. 1924/2006