Cart
Shopping cart
Health • den 31 augusti 2021 • 3 min

Är det dåligt att äta kosttillskott eller är kosttillskott bra?

av Zinzino

I dagens kosthållning saknas ofta åtskilliga näringsämnen, vilket får många att komplettera med kosttillskott. Samtidigt saknas det ofta kunskaper om den mängd vitaminer och mineraler vi behöver för att hålla oss friska. Kosttillskott ska tas på ett sätt som är korrekt, konsekvent och i balans med kroppen, dess konstitution, din livsstil och andra personliga faktorer.

Det är enkelt att få alla dina näringsämnen från ett piller, men är kosttillskott nödvändigt och vilka risker finns det med att äta kosttillskott? Det största problemet är bristen på kunskap. Rekommendationer gällande dagligt intag och maximum finns för varje vitamin och mineral, och de varierar från land till land. Problemet är att de är svåra att komma ihåg. Men man kan inte förneka att det är bra och praktiskt att ta kosttillskott. Dessutom slipper man oroa sig för eventuella risker om man läser på ordentligt och lär sig exakt vad och hur mycket kroppen behöver.

Naturliga kosttillskott är bra för att komplettera (inte ersätta) medelhavsinspirerad kost.

När det gäller hälsan finns det inga genvägar (även om vår kultur gärna vill få oss att tro något annat). Kosttillskott ska ses som just tillskott. För att kunna bibehålla god hälsa är det viktigt att din diet innehåller en blandning av olika strategier. När du väljer vilka kosttillskott du ska ta är det viktigt att välja produkter som tillverkas på naturliga ingredienser, som stöds av vetenskaplig forskning och som har visat sig uppvisa hälsofördelar som verkligen gör skillnad. Annars kan det bli ett riktigt dyrt experimenterande. Båda kroppen och plånboken kommer att tacka dig för att du valde att läsa på först.

fish-veggies.jpeg

Granska innehållsförteckningen

När du granskar produkten kan du börja med att vända på den och ta en titt på ingredienserna. Vänj dig vid att ställa frågan ”varför”. Varför ger den mig mer energi? Varför bidrar den till ett normalt immunförsvar? Varför stödjer den funktionen i benstomme och leder? Varför bidrar den till tillväxt och återuppbyggnad av vävnad? Ta dig lite extra tid innan du fattar beslut. Svara på dessa frågor varför tar man kosttillskott och hitta de produkter som uppfyller dina krav.

Xtend+ består exempelvis av noggrant utvalda naturliga ingredienser och har 145 EFSA-godkända hälsofördelar. 1-3/1-6-betaglukaner, som har utvunnits ur cellväggarna i höggradigt renade, patentskyddade stammar av bakjäst, har påvisats stärka immunförsvaret.

När du väljer kosttillskott är det bra att komma ihåg att det inte automatiskt blir bättre bara för att det är fler. Produkten ska kombinera ett sunt antal vitaminer och mineraler, som kommer från en och samma produkt, för att undvika ett överintag av tillskott. BalanceOil+ är ett bra exempel på ett naturligt kosttillskott med fler än 15 EFSA-godkända hälsofördelar i samma produkt.

Hur vet man om kosttillskottet är testat och säkert att använda?

Förutom att leta efter helt naturliga ingredienser av noggrant kontrollerat ursprung på etiketten, kan du välja tillskott med ytterligare kvalitetsstämplar, såsom GMO-fritt, ketovänligt och toxinfritt. Alla lever vi på samma planet och måste dra vårt strå till stacken för en hållbar framtid.

Ta en dos som är gjord för dig och sätt produkten på prov

Det bästa sättet är att välja naturliga kosttillskott som känns bra för din kropp och passar din kropp. Alla är olika, och till vilken nivå din kropp absorberar tillskottet handlar mycket om individuella faktorer, såsom din vikt, magsyra, genotyp och även vissa allergier. Titta på rekommenderad daglig dos på förpackningen och välj en dos som inkluderar ett viktschema för att vägleda dig. Ännu bättre: Välj ett varumärke som även erbjuder individuella blodprover, för att få skriftliga bevis på att tillskotten är verksamma. Se till att välja ett test som förvaltas på ett oberoende sätt och baseras på en noggrann och vetenskaplig analys, t.ex. Zinzino BalanceTest.

När du går in i olika skeden i livet, såsom graviditet, förändras ditt näringsbehov. Lyssna alltid på kroppen och fatta starka beslut som stödjer din fysiska hälsa.

*Påståendena har inte kontrollerats av FDA (USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet). Denna produkt är inte avsedd att diagnostisera, behandla, bota eller förebygga någon sjukdom.