Cart
Shopping cart
Health • den 1 oktober 2023 • 4 min

Varför du bör testa dina D-vitaminnivåer med jämna mellanrum

av Zinzino

Det finns en god anledning till att det kallas för solskensvitamin. Solen är vår mest naturliga källa till D-vitamin, och vi kan producera upp till 80 % av det här essentiella näringsämnet på detta sätt. Men du vet inte hur mycket av det din kropp faktiskt kan tillgodose dig från solen? Faktorer som livsstil, ålder, solskydd, hudtyp och även var du bor kan påverka kroppens förmåga att dra igång den vitala syntesen. Våra individuella vitamin D-behov är unika och de är inte konstanta. Det är därför vi ska övervaka våra D-vitaminnivåer under året för att behålla kontrollen över vår hälsa.

Så vad orsakar D-vitaminbrist?

Idag är låga nivåer av D-vitamin ett stort hälsoproblem över hela världen, och mer än en miljard människor världen över rapporteras har D-vitaminbrist, enligt US National Institutes of Health. Brist på exponering för direkt solljus är en viktig faktor. Visste du att vi behöver sitta i solen i minst 15 minuter för att börja producera D-vitamin? Och det är om vi har ljus hud. De med mörkare hud behöver upp till sex gånger mer sol. Om du dessutom bor på norra halvklotet kan du i stort sett inte producera något D-vitamin från solen mellan oktober och mars, enligt New England Journal of Medicine.

Mat kommer också att fylla på dina D-vitaminnivåer, men denna källa uppfyller bara cirka 20 % av vårt dagliga behov. Dessutom innehåller de flesta livsmedel vi äter idag inte tillräckligt med D-vitamin. Det är även ett fettlösligt näringsämne. Så ju mer vi väger, desto mer D-vitamin behöver våra kroppar konsumera för att producera tillräckliga nivåer i blodet.

Vad händer om vi inte får i oss tillräckligt med D-vitamin?

D-vitamin är ett essentiellt näringsämne som bidrar till normal funktion hos immunförsvaret. Det behövs för att hjälpa kroppen att ta upp kalcium, bibehålla ett friskt skelett, för musklernas funktion, tänderna och celldelningen. D-vitaminbrist är många gånger ett tyst tillstånd som de flesta av oss inte ens är medvetna om. Den kliniska bilden inkluderar muskelsvaghet, smärta och frakturer i skelettet, rakitis och osteomalaci. Att skaffa en bättre förståelse för våra individuella vitamin D-behov och hur vi håller dessa nivåer på en stadig nivå kan vara omvälvande för vår hälsa och vårt välmående. Och vi ska inte underskatta kraften i att motionera utomhus. Tid utomhus ökar våra chanser att producera D-vitamin på naturlig väg och motverkar därigenom de negativa effekterna av en brist.

Finns det ett hemtest för D-vitaminunderskott?

Våra kroppar är unika och vår hälsa är något väldigt personligt. Det stämmer i synnerhet när det gäller vårt behov av D-vitamin, eftersom det varierar helt beroende på vilka vi är och var och hur vi bor, eftersom dessa faktorer avgör hur våra kroppar svarar på solen. Men det är lättare sagt än gjort att ha koll på kroppens status. Det finns verktyg som kan hjälpa oss att hålla koll på våra D-vitaminnivåer och se till att vi inte riskerar vår hälsa. På grund av den ökande D-vitaminbristen hos den globala populationen testar nu fler och fler läkare och vårdgivare sina patienter med jämna mellanrum. Det finns också en mängd D-vitamintest på marknaden för de av oss som saknar tillgång till förebyggande hälsovård och som vill ha koll på – och styra över – vår egen hälsa.

Vad ska du titta efter i ett D-vitamintest?

Se till att du får din D-vitaminstatus från en pålitlig källa. Välj ett varumärke som analyserar ditt torrblodstest i en oberoende hanterad, konfidentiell, laboratoriemiljö. Se också till att du får hjälp att anpassa ditt intag med personliga rekommendationer baserat på dina behov.

Zinzino är ett globalt varumärke inom hälsa och välbefinnande som har fokuserat på förebyggande hälsa i mer än ett decennium. Idag ses företaget som pionjärer inom testbaserad näring, med ett uppdrag att ge människor möjlighet att ta kontrollen över sin egen hälsa. Deras nya VitaminD Test är det senaste tillskottet till deras produktsortiment av helt naturlig kosttillskott och torrblodstest. Varje test av D-vitamin analyseras av Vitas Analytical Services, ett oberoende GMP-certifierat laboratorium i Norge och världsledande inom torrblodstester. Testa kroppen bekvämt i ditt eget hem och ta reda på om solen gör sitt jobb eller om du behöver förbättra dina nivåer. Zinzino tar ett helhetsgrepp om din personliga hälsa och erbjuder VitaminD Test, som är en föregångare till ZinoShine+. Ett unikt kosttillskott med D-vitamin och bredspektrumsmagnesium med dosering som är enkel att anpassa och som ger dig möjlighet att fylla på dina nivåer med vegansk vitamin D3 från mycket bioaktiva, vilt skördade lavar.

d-vitamintest 12.55.45.jpeg

Hur lång tid tar det att göra ett VitaminD Test?

När du kollar din D-vitaminstatus med Zinzino VitaminD Test kommer dina resultat att finnas tillgängliga inom 20 dagar, helt konfidentiellt och tillgängligt endast för dig med lättförståeliga bilder. Zinzino kommer också att ge dig rekommendationer om hur du på ett skonsamt sätt kan återställa och bibehålla din D-vitaminstatus under året. Att återställa dina nivåer med tillskott tar vanligtvis 3–4 månader beroende på dos och ditt individuella tillstånd. Du ska ta ditt D-vitaminsjälvtest igen med 120 dagar mellanrum för att se till att du ligger inom ett optimal intervall. På zinzino.com kan du läsa mer om hur vi testar dina D-vitaminnivåer i en säker miljö med de mest exakta resultat som finns tillgängliga på marknaden idag.