Cart
Shopping cart
Egészség • 2023. november 1., szerda • 4 min

Mi az a hemoglobin A1c (HbA1c) vizsgálat?

By Zinzino

A hemoglobin A1c vagy HbA1c teszt egy megbízható és kényelmes módszer az elmúlt 3 hónap átlagos vércukorszintjének mérésére. Ez a fajta teszt a vércukorszintet jelző markert vizsgálja hosszabb időtávon, nem pedig a vér éppen aktuális cukorszintjét. A teszt eredményeként kapott érték a glikált hemoglobin százalékos arányán alapul a vörösvértestekben lévő összes hemoglobinhoz képest. Lényegében ez egy visszatekintés az időbe, ami egyértelmű klinikai előnyt jelent más tesztekkel szemben, mivel az átlagos vércukorszintet egy körülbelül 90 napos időszakon keresztül követi nyomon. Más vérvizsgálatokkal ellentétben a HbA1c-vizsgálatra nem kell éhgyomorral menni. Az orvosok és a betegek számára egyaránt jó, hogy egyetlen teszteredmény segítségével kényelmesen és pontosan mérhető, hogy az ember a prediabéteszes vagy a diabéteszes tartományban van-e.

Mi az a HbA1c?

Az A1c kiszámításának kulcsa a hemoglobin elnevezésű fehérje, ami a vörösvértestek erőműve. A hemoglobin fő feladata az oxigén felvétele és elszállítása a szervezetben mindenhova. Történetesen a glükóz a hemoglobinhoz is tud kötődni, és bizonyos mértékig természetesen jelen van a véráramban. Ahogyan a hemoglobin folyamatosan képződik, a rendelkezésre álló glükóz a hemoglobin molekulák egy részéhez hozzákötődik. Minél magasabb a hemoglobin szintézisének pillanatában a jelenlévő cukor szintje, annál magasabb százalékban mutatható ki a glikált hemoglobin, vagyis HbA1c a vizsgálatban. Mivel a vörösvérsejtek átlagos élettartama közismerten körülbelül 3 hónap, a HbA1c mérése kiválóan alkalmas arra, hogy az átlagos vércukorszintről pillanatfelvételt készítsük.1.

Miért érdemes HbA1c-szűrésen részt venni?

Az olyan anyagcserezavarok, mint a cukorbetegség és a prediabétesz, évekig rejtve maradhatnak, gyakran tünetmentesen. A vércukorvizsgálat a legjobb mód a probléma felismerésére, mielőtt még kár keletkezhetne. A hiperglikémia, vagyis a magas vércukorszint alattomos természete abban rejlik, hogy csak hosszabb idő elteltével károsítja a szervezetet. A fel nem fedezett magas vércukorszint hosszabb távon mérgező a szervezet számára. Oxidatív stresszhez vezethet, amely több szervre is rossz hatással van, felgyorsíthatja a teljesen kifejlett cukorbetegség kialakulását, és megrövidítheti az élettartamot.2. Ha a problémát észleltük, a rendszeres A1c-vizsgálat elengedhetetlen a vércukorszint szabályozásához és ellenőrzéséhez. Fontos tudni, hogy honnan indultunk és most hol tartunk. A jövőbeli egészséges vércukorszint segít az egészségesebb és teljesebb életmód kialakításában.

Miért fontos, hogy önállóan figyeljük a vércukorszintünket?

Mindenkinek más az anyagcseréje, viszont a hiperglikémia kezelésében a tudás hatalom. A vércukorszint szabályozása úgy lehetséges, ha időről időre megmérjük, és így ismerjük a HbA1c-szintünket. De milyen gyakran megyünk el az orvoshoz vérvételre? A vércukorszint önellenőrzése elengedhetetlen ennek az állapotnak a kezeléséhez. A vércukorszint rendszeres monitorozása visszajelzést ad az étrend és az életmód módosításaival kapcsolatban, valamint arról is, hogy mi működik és mi nem működik a vércukorszint csökkentése érdekében. Ha tudja, hogy az A1c-értékét mennyire jól képes szabályozni, az erőt ad, továbbá a világ leginkább érintett szakértője kezébe kerül az egészsége irányítása, aki nem más, mint Ön.

A HbA1c ugyanaz, mint a diabétesz teszt?

Egyszerre igen és nem. A HbA1c-teszt lehet egy egyszeri diagnosztikai vizsgálat, ami alapján a cukorbetegség megállapítható, de az Ön orvosa a diagnózis megerősítése érdekében megismételtetheti a vizsgálatot. A jelenlegi diagnosztikai előírások azonban lehetővé teszik, hogy az egészségügyi szolgáltató egyetlen HbA1c teszt alapján is diagnosztizálja a prediabéteszt vagy a cukorbetegséget. További vizsgálatokra is lehet még szükség a diagnózis megerősítéséhez vagy annak megállapításához, hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségről van-e szó.3. Mint minden egészségügyi probléma esetén, a teljes körű diagnózis és a megelőzést szolgáló terv érdekében mindig forduljon orvosához vagy egy egészségügyi szakemberhez.

A vércukorszint otthoni tesztelése

Egyre több egészségtudatos ember végez otthon vércukorszint-önellenőrzést. A vércukorszint otthoni ellenőrzése kényelmes és hatékony módszerré vált az anyagcsere egészségének ellenőrzésére és a cukorbetegség megelőzésére. A glikált hemoglobin tesztek, amelyeket egykor csakis az orvosi rendelőben lehetett elvégezni, ma már széles körben elérhetőek bárki számára. De ha egyszerűen csak megmérjük a HbA1c szintjét, az még nem ad választ arra a kulcsfontosságú kérdésre, hogy miként jutottunk el idáig. A HbA1c-tesztek minősége sem mindig következetes. Sajnos nem minden teszt egyformán jó.

diabetes.png     diabetes-01.png

A Zinzino otthoni A1c tesztkészlete

A Zinzino HbA1c tesztkészlete két összetevőből áll: egy vércukorszint-önvizsgálatból és egy életmód-kérdőívből. Kevesebb mint egy percet vesz igénybe, hogy az egyszerű Zinzino ujjbegyszúró segítségével néhány csepp vért cseppentsünk egy szárított vércsepp mintavételi kártyára. A második lépés egy átfogó életmód-kérdőív kitöltése. Ez a kérdőív név nélküli, és segít nekünk abban, hogy a teljes egészségi állapotáról képet tudjunk alkotni. Emellett lehetővé teszi, hogy az Önhöz hasonló, egészségtudatos emberek számára a javasolt életmódbeli változtatásokhoz a jövőbeli keretet biztosítsuk.

Miben különbözik a mi HbA1c tesztünk a versenytársakétól?

A Zinzino HbA1c tesztkészlet egy páratlan megközelítést alkalmaz, mert az Ön egyedi életvitele tükrében szolgáltat pontos adatokat. Partnerünk a Vitas Analytical Services AS, a világ egyik vezető minőségi szolgáltatója a laboratóriumi vizsgálatok terén. A mi H1bA1c szárított vércsepp tesztjeink a specifikációnak megfelelően készülnek, így garantált az igen magas fokú pontosság és a megbízhatóság. De önmagában még a legjobb HbA1c teszt eredményei is csak a történet felét mondják el. A Zinzino otthoni HbA1c tesztkészlete egyesíti az adatokat és egy átfogó életmód-felmérést. A vércukorszintet befolyásoló életmódbeli tényezők – például az étrend és a testmozgás – szükséges kontextusát biztosítja, és rámutathat arra, hogyan alakult ki az emelkedett vércukorszint. A teszteredmények mellett a Zinzino személyes ajánlásokat ad az étrendre, annak kiegészítésére, a testmozgásra és a fizikai aktivitásra vonatkozóan. Hiszünk a holisztikus megközelítésben, illetve abban, hogy világszínvonalú támogatásra van szükség azon a felfedezőúton, amelynek célja a személyre szabott módon elért jó egészség.

1. Human red blood cells

Franco, Robert S. 2012. Measurement of Red Cell Lifespan and Aging. Transfus Med Hemother. 2012 Oct; 39(5): 302–307. “Human red blood cells (RBC), after differentiating from erythroblasts in the bone marrow, are released into the blood and survive in the circulation for approximately 115 days.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3678251/ Accessed 31 July 2022

2. Kawahito S, Kitahatah H

Kawahito S, Kitahatah H, Oshita S. 2009 Sep 7. Problems associated with glucose toxicity: Role of hyperglycemia-induced oxidative stress. World J Gastroenterol. 15(33): 4137–4142. “It has been found that oxidative stress is associated with the molecular mechanism of the decreased insulin biosynthesis and secretion, which is the main etiology of glucose toxicity.”  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2738809/ Accessed 31 July 2022

3. Understanding A1C Diagnosis

“Understanding A1C Diagnosis” American Diabetes Association. “The A1C test measures your average blood glucose for the past two to three months. The advantages of being diagnosed this way are that you don't have to fast or drink anything. Diabetes is diagnosed at an A1C of greater than or equal to 6.5%” https://www.diabetes.org/diabetes/a1c/diagnosis Accessed 31 July 2022