Cart
Shopping cart
Egészség • 2023. március 29., szerda • 3 min

Az omega-6 és omega-3 aránya – miért érdemes tesztelni?

By Zinzino

A mai élelmiszerek gyakran többszörösen feldolgozottak, és minden eddiginél több az előre csomagolt termék. Hűtőszekrényeink és fagyasztóink tele vannak olyan ételekkel, amelyekben sok a cukor és kevés a rost. Túlságosan is könnyű kényelmi szempontok alapján dönteni arról, hogy mit együnk, figyelmen kívül hagyva a tápértéket. Bár nehezebb megtalálni a tápláló ételeket, illetve elkerülni az üres kalóriákat, most a személyre szabott táplálkozás korát is éljük. Tudományosan igazolt hatékonyságú étrend-kiegészítőket használhatunk fel arra, hogy kielégítsük szervezetünk egyéni tápanyagigényeit, illetve helyreállítsuk az egyensúlyát. Már nem kell egyszerre többféle vitamint összeválogatni és párhuzamosan szedni, ami időigényes és még drága dolog is. A tesztalapú táplálkozás révén az ember megkapja a megfelelő információkat és eszközöket is.

Az omega-3 és az omega-6 előnyei

Szervezetünknek az omega-3 és az omega-6 zsírsavakra egyaránt szüksége van bizonyos fontos funkciók ellátásához. Ezek olyan esszenciális zsírsavak, amelyeket az étkezéssel és az étrend-kiegészítőkkel kell bevinnünk, mert a szervezetünk nem képes természetes úton előállítani őket.

Omega-3 főként a zsíros halakban, a zöld leveles zöldségekben és más növényekben található. Omega-6-hoz a húsokból, baromfiból és tojásból juthatunk. Omega-6-ból nincs hiány az étrendünkben. Kihívást az jelent, hogy elegendő omega-3-at fogyasszunk, és hogy meglegyen a kiegyensúlyozott arány.

couple-training-products-in-front.jpeg

Az omega zsírsavak közötti arány a nyugati étrendben

Ahhoz, hogy optimálisan egészségesek legyenek a sejtmembránok, az omega-6 és az omega-3 között 3:1 arányra van szükség, ekkor van meg az egyensúly. Ha megvan ez az arány, akkor megvédjük sejtjeinket az oxidatív stressztől. Utóbbi akkor következik be, amikor az antioxidánsok szintje túl alacsony, így szervezetünk túlterhelődik, nem képes megfelelően működni, ez pedig a sejtek károsodásához vezethet.

Mi a jó hír? Az, hogy az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlyát helyre lehet állítani a szervezetben.

Mi az omega-6 és omega-3 közötti ideális arány?

A kívánatos omega-6:3 arány 3:1-hez. Azoknál, akik nem fogyasztanak semmiféle omega-3 étrend-kiegészítőt, az is előfordulhat, hogy 25:1 az arány. De még azok is messze elmaradnak a 3:1 célértéktől, akik rendszeresen fogyasztanak halat és omega étrend-kiegészítőket szednek. Ez azonban nem az egyes ember hibája. Sokkal inkább annak a jele, hogy a globális élelmezési rendszer megbukott, az étrend-kiegészítőkből pedig hiányoznak olyan létfontosságú összetevők, amelyek a tápanyagok megfelelő felszívódásához szükségesek.

Mit jelent az, hogy magas az omega-6 és az omega-3 közötti arány?

A kiegyensúlyozatlan omega-6:3 arány helyreállításának prioritást kellene kapnia. Ha a szervezetünk egyensúlyban van, az egyet jelent agyunk, szívünk, immunrendszerünk és a sejtjeink normál működésével*.

Ha az étrendünk omega-3 zsírsavakban hiányos, az többféle módon is negatívan befolyásolhatja az egészségünket. Kemény dolog, de tény: a legtöbb ember észre sem veszi, hogy a szervezete nincs egyensúlyban.

Omega-6:3 arányt kimutató vérteszt (Omega BalanceTest)

Az alábbiak jelentik a személyre szabott táplálkozás erejét. Bár a zsírsavakra vonatkozóan van ajánlott napi bevitel, az nem felel meg mindenkinek. Az Omega BalanceTest pontosan méri az egyén zsírsavprofilját, így nem kell találgatnunk az aránnyal kapcsolatban.

A Zinzino egy globális egészség és wellness márka. Szárított vércsepp tesztje révén pontos értékeket kaphatunk a vérünkben található 11 zsírsav szintjéről. Az elemzést egy független laboratórium végzi, az eredmények teljesen névtelenek. A teszt eredményét bemutató jelentés személyre szabott ajánlásokat és iránymutatásokat is tartalmaz arra vonatkozóan, hogy miként állítsuk vissza szervezetünkben az omega-6:3 egyensúlyt és hogyan haladjunk az egészség felé vezető úton.

Hogyan hozható egyensúlyba az omega-3 és az omega-6?

Az omega-6:3 arány harmonizálására kétféle megközelítés van. Az első és legfontosabb lépés gondoskodni arról, hogy étrendünk tartalmazzon egészséges omega-3-forrásokat. Ha étrend-kiegészítőkkel kell áthidalni a hiányt, használjuk a BalanceOil+ terméket, ami tiszta halolaj, polifenolokat tartalmazó extra szűz olívaolaj és D3-vitamin teljesen természetes keveréke.

Tudományosan bizonyított, hogy finoman helyreállítja az omega-6:3 arányt. Összetevőivel kapcsolatban az EFSA 15 egészségre vonatkozó állítást engedélyezett. A fejünktől a szívünkig számos előnye van. A BalanceOil+ belülről kifelé* alakítja át sejtjeinket.

Ha a BalanceOil 120 napon át történő rendszeres szedésével párhuzamosan még az étrendünkön is változtatunk, az segít a szervezetünk egyensúlyának helyreállításában. Csökkentsük a feldolgozott, előre csomagolt „kényelmes” élelmiszerek mennyiségét, és helyezzük előtérbe az omega-3 forrásait! Ilyenek a zsíros halak, az algák, a növényi olajok, a spenót, a kelbimbó, az áfonya és a dió. Napi bevásárláskor maradjunk a boltnak azokon a részein, ahol a teljes értékű élelmiszerek találhatók! Újabb BalanceTest elvégzésére 120 nap múlva kerítsünk sort, hogy lássuk, milyen közel jutottunk a 3:1 arányhoz!

* Ezeket az állításokat a Food and Drug Administration (az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) nem ellenőrizte. A terméknek nem célja bármely betegség diagnosztizálása, kezelése, gyógyítása vagy megelőzése.

1. DHA contributes to the maintenance of normal brain

1 A DHA hozzájárul a normál agyműködés fenntartásához. Ez az állítás csak olyan élelmiszertermékek esetében tüntethető fel, amelyek 100 grammonként és 100 kilokalóriánként legalább 40 mg DHA-t tartalmaznak. Ahhoz, hogy az állítást fel lehessen tüntetni, a fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy a kedvező hatás 250 mg DHA napi bevitelével érhető el. A dokozahexaénsav (DHA) anyai bevitele hozzájárul a magzat és a szoptatott csecsemő normál agyi fejlődéséhez. A várandós és szoptató nőket tájékoztatni kell arról, hogy a kedvező hatás 200 mg DHA napi bevitelével, illetve a felnőttek számára ajánlott omega-3 zsírsavak – azaz 250 mg DHA és EPA – napi bevitelével érhető el. Ez az állítás csak olyan élelmiszertermékek esetében tüntethető fel, amelyek legalább 200 mg DHA napi bevitelét biztosítják.​

2. DHA and EPA contribute to the normal function of the heart

A DHA és az EPA hozzájárul a szív megfelelő működéséhez. Ez az állítás csak olyan élelmiszertermékek esetében tüntethető fel, amelyek legalább az 1924/2006/EK rendelet mellékletének omega-3 zsírsavakra vonatkozó része szerinti értelemben EPA- és DHA-forrásnak számítanak. Ahhoz, hogy az állítást fel lehessen tüntetni, a fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy a kedvező hatás 250 mg EPA és DHA napi bevitelével érhető el.