Cart
Shopping cart
Egészség • 2023. október 1., vasárnap • 4 min

Miért érdemes rendszeresen tesztelni szervezetünk D-vitamin-szintjét?

By Zinzino

Nem véletlenül hívják napfényvitaminnak. A napfény a D-vitamin legtermészetesebb forrása, és ennek a létfontosságú tápanyagnak akár a 80%-a is ennek hatására termelődik. De vajon tudja-e, hogy a szervezete valójában mennyit képes belőle termelni a napfény hatására? Az olyan tényezők, mint az életmód, az életkor, a fényvédő termékek használata, a bőrtípus, sőt még a lakóhely is befolyásolhatják a szervezetnek azt a képességét, hogy a létfontosságú szintézist beindítsa. Mindenkinek más és más a D-vitamin-szükséglete, ami még ugyanannak a személynek az esetében is változik. Éppen ezért egész évben figyelemmel kell kísérnünk a szervezetünk D-vitamin-szintjét, mert csak így tudunk vigyázni az egészségünkre.

De mi is okozza a D-vitamin-hiányt?

Napjainkban az alacsony D-vitamin-szint világszerte jelentős egészségügyi problémát jelent. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) jelentése szerint több mint egymilliárd ember D-vitamin-hiányos. Kulcsfontosságú tényező, hogy nem éri közvetlen napfény a bőrünket. Tudta, hogy legalább 15 percig kell a napon lenni ahhoz, hogy beinduljon a D-vitamin termelődése? És ez csak a világos bőrűekre vonatkozik. A sötétebb bőrűek esetében akár hatszor hosszabb időre van szükség. Ráadásul, október és március között az északi féltekén élők többségének a szervezetében egyáltalán nem keletkezik D-vitamin a napfény hatására, a New England Journal of Medicine szerint.

A táplálékokkal szintén emelhetjük szervezetünk D-vitamin-szintjét, de ilyen módon a napi szükségletünknek csak körülbelül a 20%-át tudjuk fedezni. Továbbá, a manapság fogyasztott ételeink nem tartalmaznak elég D-vitamint, ami kizárólag zsírban oldódik. Minél nagyobb a testsúlyunk, annál több D-vitamint kell fogyasztanunk, illetve a szervezetünknek annál többet kell termelnie ahhoz, hogy a vérünkben megfelelő legyen a szint.

Mi történik, ha nem jutunk elég D-vitaminhoz?

A D-vitamin egy alapvető tápanyag, amely hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. Segíti a kalcium felszívódását, a csontozat és a fogazat optimális egészségének és az izomzat optimális működésének a fenntartását, valamint a sejtosztódást. A D-vitamin hiánya sokszor rejtve marad, amiről a legtöbben még csak nem is tudunk. A klinikai kórképek között megtalálható az izomgyengeség, a csontfájdalom és a csonttörések, az angolkór, illetve a csontlágyulás is. Ha jobban megértjük, mennyi D-vitaminra van szükségünk, és tudjuk, hogyan tarthatjuk fenn a megfelelő szintet, az jelentős változást hozhat az általános egészségünk és jó közérzetünk terén. Soha ne becsüljük alá a szabadban végzett testmozgás jelentőségét! A szabadban eltöltött idő növeli annak az esélyét, hogy természetes módon beindul a D-vitamin termelődése, amivel ellensúlyozni tudjuk a hiány negatív hatásait.

Létezik otthoni teszt a D-vitamin-hiány kimutatására?

Mindenkinek másképp működik a szervezete, az egészségünk pedig nagyon is személyes ügy. Ez különösen igaz a D-vitamin-szükséglet esetében, mivel az kizárólag attól függ, hogy kik vagyunk, illetve hol és hogyan élünk, mivel ezek a tényezők határozzák meg, hogyan reagál a szervezetünk a napfényre. Könnyű mondani, hogy legyünk harmóniában a testünkkel, de megvalósítani már annál nehezebb. Vannak viszont olyan eszközök, amelyek segítségével nyomon követhetjük D-vitamin-szintünket, illetve meggyőződhetünk róla, hogy nem veszélyeztetjük az egészségünket. Tekintettel arra, hogy a D-vitamin hiánya egyre nagyobb arányban fordul elő a világ népességében, egyre több orvos és egészségügyi szakember végez erre vonatkozó rendszeres szűrővizsgálatokat a pácienseinél. A piacon rengeteg D-vitamin önteszt érhető el azok számára, akik nem férnek hozzá a megelőző egészségügyi ellátáshoz, de szeretnének a saját egészségükkel oly módon foglalkozni, hogy felelősséget vállalnak érte.

Mire érdemes odafigyelni egy D-vitamin teszt esetében?

Mindenképpen megbízható módszert válasszon, amikor a szervezete D-vitamin státuszáról akar megbizonyosodni! Válasszon olyan márkát, amely az Ön adatait anonim módon kezeli és egy független laboratóriummal elemezteti az Ön szárított vérmintáját! De győződjön meg arról is, hogy segítséget kap ahhoz, hogy az Ön igényei szerint személyre szabott ajánlásokat kapjon!

A Zinzino egy globális egészség és wellness márka, amely már több mint egy évtizede a megelőzést középpontba helyező egészségmegőrzéssel foglalkozik. Ma a vállalat úttörőnek számít a teszten alapuló táplálkozás területén. Küldetése az emberek számára lehetővé tenni, hogy a saját kezükbe vehessék az egészségüket. Az új VitaminD Teszt a teljesen természetes étrend-kiegészítőkből és száraz vércsepp tesztekből álló kínálatuk legújabb tagja. Minden egyes teszt elemzését a Vitas Analytical Services végzi. Ez egy norvégiai székhelyű, GMP-tanúsítvánnyal rendelkező, független laboratórium, amely világelső a száraz vércsepp tesztek területén. Tesztelje magát kényelmesen az otthonában, hogy kiderüljön, a napfény önmagában elegendő-e, vagy emelni kell a D-vitamin szintjét a szervezetében! A Zinzino holisztikus szemlélettel tekint az Ön egészségére, ezért ajánlja a VitaminD Teszt elvégzését a ZinoShine+ szedésének elkezdése előtt. Ennek a D-vitamint és széles spektrumú magnéziumot tartalmazó, egyedülálló étrend-kiegészítőnek könnyű testre szabni az adagolását. Lehetővé teszi, hogy természetes módon emeljük szervezetünk D-vitamin-szintjét. A vadon gyűjtött zuzmóból kivont vegán D3-vitamin rendkívül bioaktív.

d-vitamintest 12.55.45.jpeg

Mennyi időt vesz igénybe egy D-vitamin teszt elvégzése?

Ha a Zinzino VitaminD Teszt segítségével ellenőrzi szervezete D-vitamin státuszát, 20 napon belül rendelkezésére állnak az eredményei, amelyeket könnyen érthető grafikákkal jelenítünk meg. Az adatai teljesen bizalmasak, tehát csak az Ön számára érhetők el. A Zinzino még ajánlásokat is ad arra vonatkozóan, hogyan tudja a szervezete D-vitamin-szintjét egész évben finoman beállítani és fenntartani. A szint helyreállítása étrend-kiegészítők segítségével általában 3-4 hónapig tart, de az ehhez szükséges idő hossza az adagolástól és a szervezet aktuális állapotától is függ. 120 naponként érdemes újra meg újra elvégzeni a tesztet, hogy biztosan az optimális tartományban maradjon a szint. A zinzino.com weboldalon többet is megtudhat arról, hogyan tesztelheti szervezete D-vitamin-szintjét biztonságos környezetben úgy, hogy a piacon ma elérhető legpontosabb eredményeket kapja.