Cart
Shopping cart
Terveys • perjantai 31. maaliskuuta 2023 • 4 min

Vinkit joulunjälkeisen ajan hyvinvointiin

by Zinzino

Uusi vuosi on täällä, juhlat ovat takana päin ja on aika päättää, millainen vuodesta 2022 tulee. Monille meistä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät tavoitteet ovat tärkeitä asioita. Vuodenvaihde onkin hyvä kohta pohtia ja visioida tulevaa, olitpa tehnyt uudenvuodenlupauksia tai sitten et. Voit käydä läpi, mikä on toiminut ja mikä ei, mistä nautit ja mikä oli haasteellista.

Saattaa tuntua siltä, että erilaisissa terveys- ja hyvinvointiohjeissa asiat joko tehdään äärimmäisen monimutkaisiksi tai sitten niitä yksinkertaistetaan liikaa. On olemassa pitkä lista lamaannuttavia terveysohjeita ja yksinkertainen ”kalorivaje”-neuvo painonpudotukseen. Kalorivaje ei kuitenkaan ole terveyden tae.

Koska terveysneuvoja on niin moneen lähtöön, on vaikeaa omaksua todellisia, pysyviä tottumuksia ja rutiineja. On toimittava sen mukaan, mikä itselle sopii. Opettele, mihin elimistösi reagoi, herkisty sen lähettämille viesteille, tunne vahvuutesi ja heikkoutesi, ole tietoinen helposti ylläpidettävistä hyvinvointirituaaleista ja priorisoi nautinto. Tämä auttaa ylläpitämään tottumuksia läpi vuoden.

Ota tavoitteeksesi kokonaisvaltaisempi terveys, älä pelkästään painonpudotusta. Pyri olemaan johdonmukainen mutta hyödyntämään myös määrätietoisia spurtteja. Aloita tammikuussa uusi elämäntapa – älä keskity pelkästään tavoitepainoon. Pohdi vuodenvaihteessa suhdettasi ruokaan, liikuntaan ja yleiseen terveyteesi.

Mitä ruokatottumukset ovat?

Aloita tarkastelemalla ruokailutottumuksiasi muutaman kysymyksen avulla. Mihin aikaan syöt ateriasi? Mitä ruokia mieluiten syöt? Onko sinulla herkkyyksiä? Onko sokeri heikkoutesi? Mistä ruuista sinulle tulee hyvä olo? Mistä ruuista sinulle jää veltto olo? Oletko hidas vai nopea syöjä? Tuleeko sinulle nälkä myöhään illalla? Milloin syöt? Syötkö liikaa ulkona? Oletko tunnesyöjä? 

Tutustu ruokailutottumuksiisi ja syömiseen liittyviin käyttäytymismalleihisi vanhanaikaiseen tapaan pitämällä päiväkirjaa. Unohda kaloreiden laskeminen ja keskity selvittämään, milloin ja miksi ruokahimot iskevät. Näin myös huomaat ruoat tai käyttäytymismallit, jotka eivät sovi elimistöllesi. Arvioi tottumuksiasi kunkin viikon lopussa ja tee tarvittavat muutokset.

Kuinka teet lopun huonoille ruokailutottumuksillesi

Kun tietyt ruokailutottumukset ovat kuuluneet elämään vuosikausia, ei niiden muuttaminen ole helppoa. Siksi monet kärsivät jojodieettien aiheuttamista heilahteluista. Vuosi alkaa täynnä hyviä aikomuksia, mutta usein tavoitteet ovat liian suuria. Aseta pienenpieniä tavoitteita, jotka perustuvat ruokailutottumuksiisi ja -malleihisi. Jopa 1 prosentin parannus päivittäin tuottaa vuoden mennessä merkittäviä tuloksia.

Jos havaitset, että ilta-aikaan ajoittuva sokerinhimo on sinulle ongelma, aseta uusi raja: ”80 % hedelmiä, 20 % makeita herkkuja”. Sinun ei tarvitse boikotoida lempisuklaatasi tai jäätelöäsi. Mieti tavoitteiden sijasta rajoja.

Aseta raja tai uusi tavoite jokaiselle omaksumallesi kielteiselle ruokailutottumukselle. Syötkö liian paljon ulkona? Valitse viikosta kaksi iltaa, jolloin nautit ravintola-/noutoruokaa. Etkö syö tarpeeksi kasviksia? Syö salaattiannos vähintään kahdella aterialla päivässä.   

Kuinka ”syödään oikein”

Kun olet asettanut uudet rajat ja tavoitteet, on aika vahvistaa ja ylläpitää niitä. Tottumusten kehittäminen vie aikaa, joten ole lempeä itsellesi. Jätä tilaa joustavuudelle ja hauskanpidolle. Salaisia aseita painonpudotukseen ei ole – on vain tarkkailtava omaa toimintaansa päivittäin. Älä sorru ”kaikki tai ei mitään” -ajatteluun. Johdonmukaisuus on fyysisen terveyden kannalta tärkeää.

Syö runsaasti kuituja, valitse hedelmät sokerin sijasta, vaihda terveellisiin rasvoihin, syö enemmän kotona valmistettua kuin valmiina ostettua ruokaa, varmista riittävä proteiinin saanti, älä juo kaloripitoisia juomia, huolehdi riittävästä vedensaannista, vähennä puhdistettujen hiilihydraattien saantia, syö tietoisesti ja ole perillä annosko’oista.

Pyri syömään monipuolisia, puhtaista raaka-aineista valmistettuja ja ravitsemuksellisesti laadukkaita aterioita, terveellisiä välipaloja ja – mikä tärkeintä – ruokia, joita on mukava syödä.

Tue terveellisiä ruokailutottumuksia hyvällä unella, säännöllisellä liikunnalla, ravintolisillä ja perheesi kannustuksella. Heitä käsite ”dieetti” romukoppaan. Syö terveellisesti ja elä tasapainossa. Näin painokin putoaa ja energiatasot pysyvät kunnossa. 

girl-training.png

Liikunnalla tasapainoon

Suurin osa terveemmästä elämästä sijoittuu keittiöön, mutta liikunnankaan merkitystä ei voi sivuuttaa – se auttaa pääsemään tavoitteisiin nopeammin ja elämään hyvin. Yhdistä viikoittaisessa treenissäsi aerobista ja lihaskuntoharjoittelua, niin että kehität myös lihasmassaasi.

Myös kuntosalin, tanssitunnin, kimppalenkin ja muiden treenien ulkopuolinen liikunta vaikuttaa terveyteen. Seuraa päivittäistä askelmäärääsi Fitbitin, Apple Watchin tai iPhonen Terveys-sovelluksen avulla. Näin saat talteen koko päivän liikuntasi – koiran ulkoiluttamisen, ruoanlaiton keittiössä, kodin siivouksen, liikkumisen töissä ja niin edelleen.

Suhtaudu liikuntaan itsetunnon kohottajana, keinona ehkäistä vammoja ja sosiaalisena tapahtumana. Sovella liikuntaan samaa strategiaa kuin ruokailutottumuksiinkin. Tunne toimintatapasi, käyttäytymismallisi, rajoituksesi ja kiinnostuksen kohteesi. Tiedosta, mistä nautit eniten, ja luo vahvuuksiisi pohjautuva liikuntarutiini.

Vahvista elimistöäsi Zinzinon avulla.

Zinzinon luonnollisten ravintolisien valikoima tukee matkaasi kohti parempaa, terveempää elämää. Voit ottaa avuksesi LeanShake-pirtelöt, jotka ovat ravitsevia, herkullisia ateriankorvikkeita. ZinoBiotic+ sisältää kahdeksaa luonnollista ravintokuitua, jotka vähentävät verensokerin äkillisiä nousuja aterioiden jälkeen ja ylläpitävät hyviä kolesterolitasoja.

Ohjaa elimistösi terveeseen elämään.