Cart
Shopping cart


Omega-3: Ditt stöd under hela graviditeten

Vetenskapligt beprövade kosttillskott med fiskolja, speciellt utvalda för att ge dig näring under graviditet och amning.


Omega-3: Ditt stöd under hela graviditeten

Vetenskapligt beprövade kosttillskott med fiskolja, speciellt utvalda för att ge dig näring under graviditet och amning.

Upptäck Maternity Balance Kit

Dela

Framtaget för alla som lever sitt eget och ger nytt liv.

Välkommen till en hälso- och välbefinnanderesa för dig och ditt barn. Låt oss mötas och fira, inte bara livet som växer inom dig, utan också din hälsa, din styrka och din enastående förmåga att ge näring.

Att ta hand om sig själv är ingen lyx, det är en nödvändighet. Det gäller desto mer när du ska ge näring åt två. Du behöver näringstillskott med hänsyn till förändringarna i din kropp och som gör att du mår bra under en av de dyrbaraste perioderna i livet. Oavsett om det är före, under eller efter förlossningen är det aldrig för sent att börja tillföra sin kropp den näring den behöver.

Vi finns här för att stötta dig varje steg på vägen.

Fördelar med omega-3 under graviditet

Hjärnhälsa

Omega-3-fettsyror är viktiga för fostrets neurologiska utveckling och kan fungera som ett skydd mot förlossningsdepression.

Ögonhälsa

DHA-fettsyror stödjer en normal syn och bidrar till att ögonen utvecklas normalt hos fostret.

Hjärthälsa

EPA och DHA bidrar till en normal hjärtfunktion, normala triglyceridnivåer i blodet och ett normalt blodtryck.

En hälsosam graviditet

Omega-3 kan vara viktigt för graviditetens längd och födelsevikten.

Vårt sortiment av omega-3-tillskott för gravida

När du vill bli gravid

Omega-3-fettsyror från havet, speciellt DHA and EPA, är viktiga komponenter för din reproduktiva hälsa. De bidrar till hormonreglering och utveckling av friska ägg vilket är viktigt för fertiliteten. Genom att optimera av dessa näringsnivåer före graviditeten är kroppen redo för att bära ett barn.

Att bära ett barn

Under graviditeten frigör kroppen sitt eget DHA-förråd till blodet för att tillförsäkra fostret tillräckligt av dessa nödvändiga fettsyror för utveckling av hjärnan och ögonen. Experterna rekommenderar att du håller koll på omega-3-nivåerna i detta stadium för att både dina och ditt barns behov ska tillgodoses.

Att få barn

Efter förlossningen är det mycket viktigt att fortsätta att följa upp omega-3-nivåerna. Vissa kvinnor förlorar så mycket som 50 % bara två veckor efter förlossningen och det kan ta upp till sex månader att återställa nivåerna. Det är mycket viktigt att du får i dig tillräckligt med omega-3 både för barnet — som behöver DHA för sitt centrala nervsystem — och för dig själv för att minska risken för förlossningsdepression.

Ha kontroll på kroppens förändringar

Även om det inte finns några speciella riktlinjer för blodbiomarkörer rekommenderar en del experter att man siktar på 5 % DHA och som övergripande mål 8 % EPA och DHA. Följ upp dessa nivåer genom blodprov för att få en uppfattning om din omega-3-status som gravid och förbättra din hälsa.

VÅR HÄLSOUNDERSÖKNING

Vanliga frågor

Fisk, speciellt feta varianter, är ett utmärkt kostval under graviditeten. Fet fisk innehåller mycket av omega-3-fettsyrorna DHA och EPA som är nödvändiga för både mor och foster. Gravida kvinnor rekommenderas att äta olika sorters fisk, med tonvikt på de med mycket DHA och lite kvicksilver. Sikta på minst 2–3 portioner per vecka under och även efter graviditeten. För att uppnå optimala intag av DHA och vitamin D under graviditet bör man prioritera mat som lax och sardiner, samt berikade alternativ som mjölk och ägg.

Om din kost saknar fisk eller D-vitaminrik mat, överväg ett tillskott som ger 10 mikrogram vitamin D. För dem som inte äter fet fisk kan tillskott som fiskolja eller algolja som ger minst 200 mg DHA per daglig dos vara ett effektivt alternativ under graviditeten.

Omega-3-tillskott, särskilt fiskolja, är en enastående bra DHA-källa. Vi rekommenderar näringstillskott som innehåller omega-3 av marint ursprung, både DHA och EPA, men det viktigaste målet är att säkerställa minst 200 mg DHA per måltid. Som tur är när man väljer näringstillskott finns ingen anledning till oro för kvicksilver eller annat miljöskadligt innehåll.

Under din graviditet börjar du dela kroppens reserver av omega-3-näringsämnena EPA och DHA med din växande bebis. Under den tredje trimestern kan fettsyrenivåerna i din kropp ändras på grund av dessa metaboliska och hematologiska förändringar, vilket kan påverka dina värden. Detta är anledningen till att vi rekommenderar att du gör ett BalanceTest under den första trimestern eller tidigt under den andra. Ditt huvudsakliga fokus under graviditeten bör vara att ta BalanceOil+-tillskott för att säkerställa att du och din bebis får de viktiga omega-3-fettsyrorna. Vänta några månader efter födseln innan du tar ett nytt test för att kontrollera och övervaka dina omega-nivåer

Näringstillskott måste anpassas efter individuella behov för att ha effekt på kroppen. Allmänna instruktioner om daglig dos är viktbaserade till 0,15 ml per kg kroppsvikt. När du är gravid är tumregeln att lägga till ytterligare 3 ml till dosen baserat på din vikt före graviditeten. Du bör fortsätta att lägga till 3 ml till din dagliga dos under tiden du ammar. Obs! Om du tar BalanceOil+ Vegan under graviditeten behöver du inte lägga till något utöver de 0,15 ml per kilo kroppsvikt.
Är du gravid med mer än en bebis? Rådfråga din läkare för mer specifika riktlinjer om doseringen av omega-3.

De flesta fiskar och skaldjur är bra livsmedel under graviditeten men det finns vissa typer att vara försiktig med på grund av risken för miljögifter som kvicksilver och dioxiner. Odlad lax och andra odlade fiskarter, liksom inlagd sill, torsk, räkor och musslor är i allmänhet säkra att äta. Det är viktigt att vara försiktig med vakuumförpackad fisk och skaldjur som är avsedda för att serveras kalla eftersom de kan innehålla listeriabakterier. Listeria kan neutraliseras helt genom tillagning men många vakuumförpackade fiskar och skaldjur äts utan att tillagas. Minimera risken genom att alltid kontrollera förpackningsdatum och inte äta produkten om den har förpackats för mer än en vecka sedan. Slutligen är det värt att notera att algolja inte ska blandas med andra algprodukter, till exempel torkade kosttillskott med alger. Sådana produkter kan innehålla skadliga mängder av jod, vilket gör att de inte kan rekommenderas för gravida kvinnor.

Det finns flera viktiga näringsämnen som din kropp behöver mer av när du är gravid. De flesta av dem finns i varierad och balanserad kost. Ändå är det så att vissa näringsämnen har en särskild betydelse under denna period av livet, till exempel folsyra, järn och omega-3 DHA. Omega-3-fettsyror anses vara absolut nödvändiga. Det betyder att våra kroppar inte kan producera dem själva utan måste tillföras genom kosten. Bland omega-3-fettsyrorna är DHA speciellt viktig under graviditet eftersom den är vital för utvecklingen av barnets hjärna och ögon. Nyligen genomförda studier har också visat på starka samband mellan DHA-nivån i blodet under graviditeten och hälsosam födelsevikt och minskad risk för för tidig förlossning.

När du ska börja ta omega-3-tillskott kan variera och det bästa är alltid att be om personliga råd hos din vårdgivare. Här följer en indelning av fördelar under olika tider:

Före graviditeten: Genom att börja med omega-3-tillskott före graviditeten kan du förbereda din kropp för kraven under graviditeten. Det skapar en näringsbuffert som du har nytta av under och även efter graviditeten. Vissa studier visar att omega-3 kan förbättra fertiliteten, speciellt om den nuvarande nivån är låg.

Under graviditeten: Att börja med omega-3-näringstillskott under graviditeten ger olika fördelar. DHA i synnerhet spelar en viktig roll för utvecklingen av barnets hjärna och ögon. Dessutom stödjer både DHA och EPA ditt välbefinnande under denna tid. Tillförandet av dessa tillskott förbättrar hälsoutfallet för både dig och ditt växande barn.

Efter graviditeten: Att börja ta omega-3-tillskott efter graviditeten är fortfarande bra, särskilt om du tänker amma. Intag av omega-3, speciellt DHA, berikar bröstmjölken vilket är viktigt för barnets pågående utveckling av hjärna och ögon. Dessa tillskott bidrar också till att återställa förbrukade reserver och din återställning efter graviditeten.

Kom ihåg: Att börja tidigt kan ge kumulativa fördelar men det finns ingen ”fel” tidpunkt för att börja med näringstillskott. Varje stadium av graviditeten innebär unika möjligheter att förbättra både ditt och ditt växande barns mående.

Både DHA och EPA är omega-3-fettsyror med unika egenskaper för graviditeten. DHA är speciellt känt för att vara viktigt för utvecklingen av barnets hjärna och ögon. EPA, som också ger fördelar, har traditionellt kopplats till hjärthälsa och immunsystem.

Pågående forskning tyder dock på att EPA har en mer kritiskt betydande roll för graviditeten än man tidigare trott. EPA kan till exempel underlätta effektiv transport av DHA genom moderkakan till fostret, vilket betyder att både DHA och EPA är viktiga för optimal näringstillförsel.

Värt att nämna är att både DHA och EPA finns naturligt i fisk som är ett livsmedel som ofta rekommenderas för gravida kvinnor. Om kostrekommendationerna föreskriver ett ökat intag av fisk under graviditeten är innebörden i detta att du ska få ett balanserat intag av både DHA och EPA. Därför behövs båda fettsyrorna för att fullt ut utnyttja hälsofördelarna.

Absolut. Omega-3 är inte lagets enda spelare när det gäller näringsbehov under graviditet. Andra viktiga tillskott som ofta rekommenderas är folsyra, kolin, järn, kalcium och D-vitamin. Din vårdgivare kan ge speciella råd om vilka tillskott du kan behöva. 

Zinzino blog

(Vissa inlägg är på engelska)

Health
Fördelarna med fiskolja för gravida kvinnor (och för andra)
den 27 mars 2023
Health
Tips för en frisk och lycklig graviditet
den 18 oktober 2022
Health
Vegan Nutrition & Pregnancy: What Foods to Eat and Their Benefits
den 18 september 2021