Cart
Shopping cart
Gezondheid • zondag 1 oktober 2023 • 4 min

Waarom u regelmatig uw vitamine D-niveaus moet testen

per Zinzino

Het heet niet voor niets de zonneschijn-vitamine. De zon is onze meest natuurlijke bron van vitamine D en we kunnen op deze manier tot wel 80% van deze essentiële voedingsstof aanmaken. Maar weet u hoeveel uw lichaam daadwerkelijk opneemt van de zon? Factoren zoals levensstijl, leeftijd, gebruik van zonnebrand, huidtype en zelfs waar u woont, kunnen van invloed zijn op de capaciteit van het lichaam om deze essentiële synthese uit te voeren. Onze individuele behoeftes aan vitamine D zijn uniek en niet constant. Dit is de reden waarom we onze niveaus het hele jaar door moeten controleren om op de hoogte te blijven van onze gezondheid.

Dus wat veroorzaakt nu een vitamine D-tekort?

Vandaag de dag zijn lage vitamine D-niveaus wereldwijd een probleem en hebben meer dan 1 miljard mensen een vitamine D-tekort, volgens de Amerikaanse National Institutes of Health. Gebrek aan blootstelling aan direct zonlicht is een belangrijke factor. Wist u dat we tenminste 15 minuten in de zon moeten zitten om vitamine D aan te maken? En dat is als we een lichte huid hebben. Diegenen onder ons met een donkerdere huid hebben tot wel 6 keer meer tijd blootgesteld aan de zon nodig. Als u op het noordelijk halfrond woont, is het vrijwel onmogelijk om vitamine D door de zon aan te maken tussen oktober en maart, volgens het New England Journal of Medicine.

Voedsel voegt ook toe aan onze vitamine D-niveaus, maar deze bron kan slechts rond de 20% van onze dagelijkse benodigde hoeveelheid bieden. Daarnaast bevat de voedingswaarde van het meeste dat we vandaag de dag eten te weinig vitamine D. Het is eveneens een voedingsstof die oplost in vet. Des te zwaarder we zijn, des te meer vitamine D onze lichamen moeten consumeren en aanmaken om de niveaus in ons bloed op peil te houden.

Wat gebeurt er wanneer ik niet voldoende vitamine D binnenkrijg?

Vitamine D is een essentiële voedingsstof die bijdraagt aan een gezond immuunsysteem. Het helpt het lichaam om calcium op te nemen, botten en tanden, spierfuncties en celdeling te ondersteunen. Een vitamine D-tekort is vaak een sluimerende aandoening waar de meesten van ons ons niet eens bewust van zijn. Het medische verhaal behelst spierzwakte, botpijn en botbreuken, rachitis en botverweking. Beter inzicht hebben in onze persoonlijke behoeften aan vitamine D en hoe we de niveaus stabiel kunnen houden, kan veel veranderen met betrekking tot onze algemene gezondheid en welzijn. En we moeten nooit de kracht van sporten in de buitenlucht onderschatten. Tijd in de buitenlucht verbetert onze kansen om vitamine D op natuurlijke wijze en consequent aan te maken en zo de negatieve effecten van een tekort tegen te gaan.

Is er een thuistest voor vitamine D-tekort?

Onze lichamen zijn uniek en dus is onze gezondheid een zeer persoonlijke zaak. Dit geldt met name als het gaat om onze vitamine D-behoeften, omdat deze uitsluitend afhangen van wie we zijn, waar en hoe we leven, aangezien deze factoren bepalen hoe ons lichaam op de zon reageert. Maar goed ingespeeld zijn op de status van uw lichaam is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn instrumenten beschikbaar die ons helpen om onze vitamine D-niveaus in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat we onze gezondheid niet in gevaar brengen. Gezien het groeiende aantal mensen met een vitamine D-tekort onder de wereldwijde bevolking, testen steeds meer dokters en gezondheidswerkers hun patiënten nu regelmatig. Er zijn eveneens talloze vitamine D-zelftesten te krijgen op de markt voor diegenen onder ons zonder toegang tot preventieve gezondheidszorg en die wel overzicht en controle willen hebben over hun eigen gezondheid.

Waar moet ik op letten bij een vitaminD-test?

Zorg dat u uw vitamine D-status verkrijgt uit een betrouwbare bron. Kies een merk dat uw droge bloedvlekmonsters laat analyseren door een onafhankelijk, betrouwbaar laboratorium. Zorg er eveneens voor dat u hulp krijgt bij het bepalen van uw inname met persoonlijke aanbevelingen, gebaseerd op uw behoeften.

Zinzino is een wereldwijd gezondheids- en welzijnsmerk dat zich al meer dan 10 jaar wijdt aan preventieve gezondheid. Tegenwoordig wordt het bedrijf beschouwd als pioniers op het gebied van op testen gebaseerde voeding, met als missie om mensen in staat te stellen de leiding te nemen over hun eigen gezondheid. Hun nieuwe VitaminD-test is de nieuwste toevoeging aan hun productassortiment van volledig natuurlijke voedingssupplementen en tests voor gedroogde bloedvlekken. Elke test wordt geanalyseerd door Vitas Analytical Services, een onafhankelijk, GMP-gecertificeerd laboratorium in Noorwegen en een wereldleider op het gebied van droge bloedvlektesten. Test uw lichaam in het comfort van uw eigen huis en check of de zon zijn werk doet of dat u uw niveaus moet verbeteren. Zinzino heeft een holistisch perspectief met betrekking tot uw persoonlijke gezondheid en biedt de VitaminD Test als een voorloper van ZinoShine+. Een uniek voedingssupplement met vitamine D en magnesium met een breed spectrum met een eenvoudig aan te passen dosering waarmee u uw niveaus op natuurlijke wijze kunt aanvullen met veganistische vitamine D3 uit zeer bioactieve, in het wild geoogste korstmossen.

d-vitamintest 12.55.45.jpeg

Hoe lang duurt een vitaminD-test?

Wanneer u uw vitamine D-status checkt met de VitaminD Test van Zinzino zullen uw resultaten binnen 20 dagen beschikbaar zijn, volledig vertrouwelijk en alleen voor u toegankelijk met makkelijk te begrijpen grafieken. Zinzino zal u ook aanbevelingen geven over hoe u uw vitamine D-status het hele jaar door voorzichtig kunt aanpassen en behouden. Uw niveaus herstellen door supplementen duurt normaliter 3 à 4 maanden, afhankelijk van de dosering en uw persoonlijke conditie. U zou uw status elke 120 dagen opnieuw moeten testen om er zeker van te zijn dat u zich binnen een optimaal bereik bevindt. Op zinzino.com vindt u meer informatie over hoe u uw vitamine D-spiegels in een veilige omgeving kunt testen met de meest nauwkeurige resultaten die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.