Cart
Shopping cart
Hälsa • den 4 januari 2023 • 4 min

Varför ska man bli vegan? Här är för- och nackdelarna

av Zinzino

Under de senaste åren har veganism ökat i popularitet. Det finns fler alternativ till kött än någonsin tidigare och det har aldrig varit lättare att äta veganskt. ​Det finns flera anledningar till att bli vegan. 

Alla veganer kan inte stoppas in i samma fack för det finns olika drivkrafter till att bli vegan. Enligt The Vegan Society innebär denna livsstil så mycket mer än omsorg om djurens rättigheter, eftersom fördelarna med en vegansk kost även omfattar hälsa, miljö och försörjningskedjorna.

Varför veganism?

Vegan Society karakteriserar den veganska livsstilen som ”ett sätt att leva som syftar till att utesluta så långt det är praktiskt möjligt, alla former av utnyttjande och grymhet mot djur för livsmedel, kläder och andra ändamål.

Varför ska man bli vegan? Det är ett målmedvetet sätt att leva, med en etik av att ”inte skada”. Att äta rena, växtbaserade råvaror är en viktig del av att vara vegan. För att bättre förstå fördelarna med en vegansk livsstil är det värt att utforska förhållandet mellan livsmedelskällor och miljön.

Vår miljö och etik

Enligt The Vegan Society innebär kravet på köttproduktion en belastning på miljön. De hävdar att grödeproduktionen för att utfodra djuren och transporterna av köttprodukterna till konsumenterna belastar miljön. Att miljöpåverkan av grödor och bevattning som behövs för att odla växtprodukter är betydligt lägre. Diskussionen om varför man ska bli vegan omfattar också hur västbaserade dieter kräver en mindre andel produktivt land.

Därför konstaterar The Vegan Society att veganism är ett av de enklaste sätten att minska ditt personliga ekologiska avtryck.

Vår hälsa

Det kan vara fördelaktigt för kroppen att upprätthålla en välbalanserad, växtbaserad kost. Det viktigaste är att se till att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen. Att få dina näringsämnen från vegetabiliska källor innebär att konsumera fullkorn, grönsaker, frukt, nötter och frön, som alla är fulla av fibrer, viktiga vitaminer och mineraler.

Men det är viktigt att veta att om du går över till en vegansk kost, är det svårt att utvinna alla dessa näringsämnen enbart från kosten. Du skulle behöva få i dig uppemot 4 000 näringsrika kalorier. En vegansk kost som innehåller mycket socker och mättat fett kan vara lika ohälsosam som alla andra kostpreferenser.

När du undersöker hur man påbörjar en vegansk livsstil måste du titta på alternativ för att få i dig dessa näringsämnen.

Hjälper till att balansera den veganska kosten

När man följer en kost som utesluter alla animaliska produkter, krävs det inte bara att man är noggrann med kostens innehåll, utan också varifrån den kommer och hur den har testats. Dagens livsmedel har inte samma näringsvärde som för 100 år sedan.

Du måste tänka på genetisk modifiering, bekämpningsmedel och lagring av mat – de processer som sker innan livsmedlen hamnar på våra tallrikar. Den moderna livsstilen gör dig mer mottaglig för näringsbrist, till exempel brist på vitamin D, helt enkelt för att vi inte promenerar till jobbet lika mycket som vi gjorde förr i tiden.

När du undersöker hur du kan upprätthålla en vegansk livsstil, se till att lära dig om vilket dagligt intag du behöver av proteiner, Omega-3, vitamin D, vitamin B12 och kalcium. Dessa måste ersättas med näringsämnen från växtbaserade källor. Kosttillskott är en vegans bästa vän.

why-go-vegan-1.png

Optimera din kost med BalanceOil+ Vegan

BalanceOil+ Vegan, Zinzinos nya, naturliga kosttillskott med polyfenoler för omegabalansen, är framtaget speciellt för veganer, vegetarianer och människor som föredrar en olja med ett högt innehåll av Omega-3 som inte innehåller fiskolja.

Det är en synergistisk blandning av marin mikroalgolja som ökar dina nivåer av Omega-3- och vitamin D. BalanceOil + Vegan har ett högt innehåll av Omega-3 EPA, DHA och DPA, extra jungfruolivolja som förskördats och är rik på cellskyddande1 polyfenoler och vegancertifierad vitamin D₃.

BalanceOil + Vegan är nästa generations kosttillskott som bidrar till en normal hjärtfunktion2, hjärnfunktion3 och immunförsvaret4 bland annat hälsofördelar godkända av EFSA. Detta är den enda tillgängliga vegetariska EPA- och DHA-produkten som tillhandahåller ett bioalternativ (algolja) till traditionella fiskoljor.

För vegetarianer och veganer är det viktigt att säkerställa ett hälsosamt och balanserat Omega-6:3-förhållande, med tanke på den potentiella ökningen av processade livsmedel, särskilt när det gäller alternativ till kött.

Ta Zinzino BalanceTest och optimera din fettsyreprofil genom att använda BalanceOil+ Vegan. Det är rent, GMO- och toxinfritt, och innehåller inga allergener. Ännu viktigare är att det är registrerat hos The Vegan Society.

Så, varför ska man bli vegan? Det handlar om personliga preferenser, men det är avgörande att förstå hur kostförändringar påverkar kroppen. Om du känner att den veganska livsstilen är rätt för dig, se till att du upprätthåller en hälsosam och balanserad kost med hjälp av Zinzinos veganska kosttillskott.

Börja med att ta reda på ditt Omega-6:3-förhållande med Zinzino BalanceTest och börja använda Zinzino BalanceOil+ Vegan.

*Påståendena har inte kontrollerats av FDA (USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet). Denna produkt är inte avsedd att diagnostisera, behandla, bota eller förebygga någon sjukdom.

1. Polyfenoler från olivolja bidrar till att skydda blodfetterna mot oxidativ stress

Polyfenoler från olivolja bidrar till att skydda blodfetterna mot oxidativ stress. Att ersätta mättat fett i kosten med omättat fett bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet. Oljesyra är ett omättat fett Påståendet kan endast användas för olivolja som innehåller minst 5 mg hydroxytyrosol och dess derivat (t.ex. oleuropeinkomplex och tyrosol) per 20 g olivolja. För att hälsopåståendet ska få användas måste konsumenten informeras om att den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag på 20 g olivolja.

2. DHA och EPA bidrar till att bibehålla normalt blodtryck.

DHA och EPA bidrar till att bibehålla normalt blodtryck. Påståendet får endast användas för livsmedel som tillhandahåller ett dagligt intag på minst 3 g EPA och DHA. För att påståendet ska få användas ska information ges till konsumenten om att den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 3 g DHA och EPA När påståendet används om kosttillskott och/eller berikade livsmedel ska konsumenten samtidigt informeras om att dagligt intag av tillskott inte får överskrida 5 g EPA och DHA tillsammans.

3. DHA bidrar till att bibehålla normal synförmåga

DHA bidrar till att bibehålla normal synförmåga. Påståendet får endast användas om livsmedel som innehåller minst 40 mg DHA per 100 g och per 100 kcal. För att hälsopåståendet ska få användas måste konsumenten informeras om att den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag på 250 mg DHA. Intag av dokosahexaensyra (DHA) bidrar till att synen utvecklas normalt hos spädbarn upp till 12 månaders ålder. Konsumenten ska informeras om att den gynnsamma effekten uppnås med ett dagligt intag av 100 mg DHA. När påståendet används om tillskottsnäring, ska livsmedlet innehålla minst 0,3 % av de totala fettsyrorna som DHA.

4. Vitamin D contributes to immune system

D-vitamin bidrar till immunförsvarets normala funktion. Påståendet får endast användas om livsmedel som åtminstone är en källa till D-vitamin, så som avses i påståendet KÄLLA TILL D-vitamin enligt förteckning i bilagan till förordning (EG) nr 1924/2006))