Cart
Shopping cart


Omega-3: Støtter alle stadier av moderskapet

Vitenskapelig dokumenterte kosttilskudd med fiskeolje, spesielt utvalgt for graviditet og amming for å hjelpe deg med å gi kroppen næring.


Omega-3: Støtter alle stadier av moderskapet

Vitenskapelig dokumenterte kosttilskudd med fiskeolje, spesielt utvalgt for graviditet og amming for å hjelpe deg med å gi kroppen næring.

Oppdag vårt Maternity Balance Kit

Del

Skapt for alle som gir liv og lever sitt liv.

Velkommen til en reise i helse og velvære for deg og ditt barn. La oss komme sammen for å feire ikke bare det voksende livet i deg, men også din helse, styrke og fantastiske evne til å gi næring.

Å ta vare på seg selv er ingen luksus, det er en nødvendighet. Dette gjelder i enda større grad når du trenger næring for to. Du trenger kosttilskudd som er valgt med tanke på at din kropp er i endring, slik at du kan trives i en av de mest verdifulle periodene i ditt liv. Enten det er før, under eller etter fødselen, er det aldri for sent å gi deg selv den næringen din kropp trenger.

Vi er her for å støtte deg hele veien.

Fordelene med Omega-3 under svangerskapet

Hjernehelse

Omega-3-fettsyrer er avgjørende for fosterets nevroutvikling og kan virke beskyttende mot fødselsdepresjon.

Øyehelse

DHA-fettsyrer støtter normalt syn og bidrar til normal øyeutvikling hos fosteret.

Hjertehelse

EPA og DHA bidrar til normal hjertefunksjon, normale triglyseridnivåer i blodet og normalt blodtrykk.

Graviditet

Omega-3 kan være viktig for tidspunkt for graviditet og fødselsvekt.

Vårt utvalg av Omega-3-tilskudd for gravide og mødre

Klar for å bli gravid

Marine Omega-3-fettsyrer, spesielt DHA og EPA, er viktige for reproduktiv helse. De bidrar til hormonregulering og utvikling av sunne egg, som er avgjørende for fruktbarheten. Ved å optimalisere disse næringsstoffene før du blir gravid, forbereder du kroppen på å bære frem et barn.

Graviditet

Når du er gravid, frigjør kroppen sine egne DHA-lagre i blodet for å sikre at fosteret får nok av disse essensielle fettsyrene til å utvikle hjerne og øyne. Eksperter anbefaler at du følger nøye med på dine Omega-3-nivåer i denne fasen for å sikre at både dine og babyens behov blir dekket.

Etter graviditeten

Etter fødselen er det viktig å fortsette å måle dine Omega-3-nivåer. Noen kvinner kan oppleve at det reduseres så mye som 50 % bare to uker etter fødselen, og det kan ta opptil seks måneder før nivåene er fullstendig gjenopprettet. Å få i seg nok Omega-3-fettsyrer er viktig både for babyen, som trenger DHA til sentralnervesystemet, og for deg selv, for å redusere risikoen for fødselsdepresjon.

Følg med på hvordan din kropp forandrer seg

Selv om det ikke finnes noen spesifikke retningslinjer for biomarkører i blodet, anbefaler noen eksperter å sikte mot 5 % DHA og et samlet mål på 8 % EPA+DHA. Du kan følge med på disse nivåene ved hjelp av blodprøver for å få et klarere bilde av din Omega-3-status før og etter graviditeten samt sikre optimal helse.

VÅR HELSETEST

Vanlige spørsmål

Fisk, spesielt fete varianter, er et utmerket kostholdsvalg under svangerskapet. Fet fisk er rik på Omega-3-fettsyrene DHA og EPA, som er viktige for både mor og barn. Gravide oppfordres til å spise en rekke ulike typer fisk, med vekt på fisk med høyt innhold av DHA og lavt innhold av kvikksølv. Ha som mål å spise minst 2-3 porsjoner per uke under og etter svangerskapet. For å sikre optimale DHA- og D-vitaminnivåer under svangerskapet bør du prioritere matvarer som laks og sardiner, samt berikende alternativer som Omega-3-beriket melk og egg.

Hvis du ikke spiser fisk eller vitamin D-berikede matvarer, bør du vurdere å ta et tilskudd med 10 mikrogram vitamin D. For de som ikke spiser fet fisk, kan tilskudd som fiskeolje eller algeolje med minst 200 mg DHA per dagsdose være et effektivt alternativ under svangerskapet.

Omega-3-tilskudd, særlig fiskeoljer, er en utmerket kilde til DHA. Vi anbefaler kosttilskudd som inneholder både marint avledet Omega-3, DHA og EPA, men det viktigste er å sikre et tilskudd med minst 200 mg DHA per porsjon. Når du velger kosttilskudd, trenger du heldigvis ikke å bekymre deg for kvikksølv eller andre miljøgifter.

Under svangerskapet begynner du å dele kroppens reserver av Omega-3-næringsstoffene EPA og DHA med den lille i magen. I tredje trimester kan fettsyrenivåene i kroppen endres på grunn av disse metabolske og hematologiske endringene. Dette kan påvirke testverdiene. Derfor anbefaler vi at du tar BalanceTest i første trimester eller tidlig i andre trimester. Ditt hovedfokus under svangerskapet bør være å ta BalanceOil+-for å sikre at du og din baby får nok av de viktige Omega-3-fettsyrene. Etter fødselen, bør du vente noen måneder før du tar en ny BalanceTest for å sjekke og overvåke dine Omega-nivåer

Kosttilskudd skal tilpasses individuelle behov for å ha effekt i kroppen. Den daglige doseringsanvisningen er vanligvis vektbasert med en dosering på 0,15 ml per kg kroppsvekt. Tommelfingerregelen er å legge til 3 ml ekstra til dosen basert på din vekt før graviditeten under svangerskapet. Du bør fortsette å ta ekstra 3 ml i tillegg til den daglige dosen mens du ammer. Merk: Hvis du tar BalanceOil+ Vegan under svangerskapet, trenger du ikke å tilføre mer enn de 0,15 ml per kilo kroppsvekt.
Venter du mer enn ett barn? Kontakt din lege for mer spesifikk veiledning om dosering av Omega-3.

De fleste typer fisk og skalldyr er trygge å spise når du er gravid, men det er visse typer du bør være forsiktig med på grunn av risikoen for miljøgifter som kvikksølv og dioksiner. Oppdrettslaks, sammen med andre oppdrettsfiskesorter, samt sild, torsk, reker og blåskjell er generelt trygge å spise. Det er viktig å være forsiktig med vakuumpakket sjømat som skal konsumeres kaldt, da den kan inneholde Listeria-bakterier. Selv om grundig tilberedning kan drepe Listeria, spises mange vakuumpakkede sjømatprodukter uten oppvarming. For å minimere risikoen bør du alltid sjekke pakkedatoen og unngå å spise produktet hvis det har vært pakket i over en uke. Til slutt er det verdt å merke seg at algeolje ikke må forveksles med andre typer algeprodukter, for eksempel tørkede algetilskudd. Disse produktene kan inneholde skadelig høye nivåer av jod, noe som gjør dem uegnet og ikke anbefalt for gravide.

Det er flere viktige næringsstoffer som din kropp trenger mer av når du er gravid. De fleste av dem inngår i et variert og balansert kosthold. Visse næringsstoffer er imidlertid spesielt viktige i denne perioden av livet, som folsyre, jern og Omega-3 DHA. Omega-3-fettsyrer er klassifisert som essensielle. Det betyr at var kropp ikke kan produsere dem selv, men må få dem gjennom kosten. Blant alle Omega-3-fettene er DHA spesielt viktig under svangerskapet, fordi det er avgjørende for utviklingen av fosterets hjerne og øyne. Nyere studier har også gitt sterke bevis for at høyere DHA-nivåer i blodet under svangerskapet er forbundet med en sunnere fødselsvekt og redusert risiko for prematur fødsel.

Tidspunktet for å begynne med Omega-3-tilskudd kan variere, og det er alltid best å rådføre seg med helsepersonell for å få personlige råd. Her er en oversikt over potensielle fordeler på ulike tidspunkter:

Før graviditet: Hvis du begynner å ta Omega-3-tilskudd før du blir gravid, kan du forberede din kropp på det et svangerskap krever. Det bidrar til å skape en næringsbuffer som kan være nyttig både under og etter svangerskapet. Noen studier tyder på at Omega-3 kan øke fruktbarheten, spesielt hvis nivåene er lave.

Under graviditeten: Å begynne med Omega-3-tilskudd under svangerskapet gir en rekke fordeler. Spesielt DHA spiller en viktig rolle i utviklingen av babyens hjerne og øyne. I tillegg bidrar både EPA og DHA til økt velvære i denne perioden. Ved å innta disse kosttilskuddene forbedrer du helsen til både deg og den voksende babyen.

Etter graviditeten: Det er fortsatt en fordel å begynne med Omega-3 etter fødselen, særlig hvis du velger å amme. Mødres inntak av Omega-3, spesielt DHA, beriker morsmelken, noe som er avgjørende for barnets utvikling av hjerne og øyne. Dessuten bidrar disse kosttilskuddene til å fylle opp de tømte kroppsreservene, noe som bidrar til at du restituerer deg bedre etter fødselen.

Husk! Selv om det å begynne tidlig kan gi store fordeler, finnes det ikke noe «feil» tidspunkt å begynne med kosttilskudd. Hver fase i svangerskapet byr på unike muligheter til at både deg og den voksende babyen skal trives.

Både EPA og DHA er Omega-3-fettsyrer med unike roller under svangerskapet. DHA er anerkjent for sin betydning for hjernens og øyets utvikling hos spedbarn. EPA er også gunstig, men har tradisjonelt vært mer knyttet til hjertehelse og immunsystemet.

Nyere forskning peker imidlertid i retning av at EPA spiller en viktigere rolle i svangerskapet enn tidligere antatt. EPA kan for eksempel bidra til effektiv transport av DHA via morkaken til fosteret, noe som gjør både EPA og DHA viktige for optimal næringstilførsel.

Det er verdt å nevne at både EPA og DHA finnes naturlig i fisk, som er en vanlig anbefalt matkilde for gravide. Når kostholdsrådene anbefaler økt inntak av fisk under svangerskapet, innebærer det implisitt at du får et balansert inntak av både EPA og DHA. Derfor er det nødvendig med begge fettsyrene for å utnytte helsefordelene fullt ut.

Absolutt. Det er ikke bare Omega-3 som er viktig når det gjelder ernæringsmessige behov under svangerskapet. Andre viktige kosttilskudd som ofte anbefales, er folsyre, kolin, jern, kalsium og vitamin D. Helsepersonell kan gi deg personlige råd om hvilke kosttilskudd du trenger. 

Zinzino-blogg

(Noen innlegg er på engelsk)

Helse
Fordelene med fiskeolje for gravide (og når graviditeten er over)
tirsdag 28. mars 2023
Helse
Tips til en sunn og lykkelig graviditet
tirsdag 18. oktober 2022
Helse
Vegan Nutrition & Pregnancy: What Foods to Eat and Their Benefits
lørdag 18. september 2021